prijeti humanitarna katastrofa / Žestoke borbe za Faludžu: ISIL pokrenuo protunapad na iračke snage, drže stotine obitelji kao 'žive štitove'

Image
Foto: AP

Iračke vojne snage su pozvale stanovnike da napuste Faludžu ili ostanu u zatvorenom, ali Islamska država sprječava njihov bijeg

31.5.2016.
15:50
AP
VOYO logo

Borci Islamske države (IS) u zoru su pokrenuli protunapad na iračke vojne snage koje se probijaju u Faludžu, prenose u utorak svjetske agencije.

Protunapad IS-a dogodio se dan nakon što je iračka vojska ušla u južno predgrađe Nuaimiyu, izjavili su vojni dužnosnici. Vojska je porazila napadače, no pretrpjela je gubitke, tvrde izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarni djelatnici sve su zabrinutiji za sigurnost 50 tisuća civila zatočenih u Faludži. Izvještaji govore o velikoj gladi i ubojstvima zbog odbijanja borbe na strani IS-a.

Iračka vojska pozvala je stanovnike da napuste grad ili ostanu u zatvorenom, no IS sprječava njihov bijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jan Egeland, glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) upozorio je da bi se u Faludži mogla dogoditi "humanitarna katastrofa".  NRC izvještava kako stanovnici Faludže žive u strašnim uvjetima, u nestašici hrane, čiste pitke vode i lijekova, uzrokovanu višemjesečnom opsadom. 

Borci IS-a drže nekoliko stotina obitelji kao "žive štitove", prenosi Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IS je osvojio Faludžu u siječnju 2014., što je predstavilo ključan trenutak u usponu ove sunitske džihadističke grupe čiji je cilj proglašenje kalifata u Iraku i Siriji. Osim Mosula, to je drugi veliki grad kojeg IS drži u Iraku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo