'da nam nisu uzeli i mi bi imali' / Žestoke reakcije hrvatske političke scene na Orbana i more: 'Horvat orsag hormoheszeg magyarorsag'

Orbanu ovo nije prvi put. I ranije je znao provocirati kartama Velike Mađarske

10.5.2022.
18:38
VOYO logo

Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku za tankere i naftu, takve poruke u Mađarskoj šalje premijer Viktor Orban aludirajući na hrvatski teritorij.

Ne bira Orban ni riječi ni metode braneći mađarski interes kada su sankcije Rusiji u pitanju. Ali ovaj put izazvao je oštru reakciju Hrvatske, koja i sama traži djelomično izuzeće od europskih sankcija Rusiji koje želi nametnuti Bruxelles iako članice EU, neke više, neke puno manje itekako ovise o energentima s istoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeriti Viktora Orbana da najteže sankcije Rusiji nemaju alternativu u Budimpešti je jučer pokušavala šefica Europske komisije. No Mađarska prvo traži sigurnu opskrbu naftom.

"Sve dok Europska komisija ne ponudi rješenje za naznačene probleme, Mađarska neće moći podržati paket sankcija, jer će on u sadašnjem obliku predstavljati "atomsku bombu" bačenu na mađarsko gospodarstvo", rekao je Peter Szijarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Iz banskih dvora /

Ministar Božinović o Orbanovom svojatanju Rijeke: 'Veleposlaniku Mađarske uručili smo prosvjednu notu'

Image
Iz banskih dvora /

Ministar Božinović o Orbanovom svojatanju Rijeke: 'Veleposlaniku Mađarske uručili smo prosvjednu notu'

Budimpešta tako želi novi naftovod koji bi ju povezivao s Hrvatskom. Pa neka ga plati Unija, a Bruxelles zajamči da će Zagreb biti predan izgradnji. Kako bi to i dobili Orban ne bira riječi.

"Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da ga nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je izjavu snažno osudila, a mađarskom veleposlaniku uručila prosvjednu notu. I dok je šef diplomacije znao reći "brat uz brata, Mađar uz Hrvata", pojašnjenja ćemo zbog Orbana tražiti i u Budimpešti.

"Nikakve pretenzije ne mogu danas proći pa makar verbalne. Za svoje unutarnje potrebe, teritorij je neupitan i građani ne trebaju biti zabrinuti", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ-ovi partneri su na sličnom tragu. Dario Hrebak govori: "To je hegemonistička izjava koja ne ide u prilog dobrim odnosima Hrvatske i Mađarske".

Milorad Pupovac dodaje: "Činjenica je da hrvatska ima svoje luke koje su međunarodno priznati dijelovi hrvatskog teritorija, a sve ostalo nisu činjenice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je na nogama, jer Orbanu ovo nije prvi put. I ranije je znao provocirati kartama Velike Mađarske. Pa bi i reakcija trebala biti žešća.

"Horvat orsag hormoheszeg magyarorsag – što znači da Hrvatska nikad neće biti Mađarska", ističe Zvonimir Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka država u EU se bori za svoje interese kako misli da treba, možda bi i naša trebala podizati glas ali ne ovako posezajući za tuđim teritorijem", navodi Arsen Bauk.

Hrvatsko-mađarski odnosi opterećeni su INA-om, a od silnih najava otkupa dionica od MOL-a godinama ništa. I dok se Mađarska i Slovačka teško mogu nositi sa sankcijama koje su posvađale Europu, Hrvatska ipak ima alternativu, iako i sami dijelom tražimo izuzeće od sankcija Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo