američke zdravstvene vlasti / Zika ponovno pokazuje zube: u Portoriku 65 trudnica zaraženih virusom, jedan umrli

Image
Foto: Ilustracija/AP

Stručnjaci koji od prosinca prošle godine prate bolest koju prenose komarci kažu da je petero pacijenata s neurološkim Guillain-Berreovim sindromom bilo pozitivno na ziku

29.4.2016.
20:41
Ilustracija/AP
VOYO logo

Na Portoriku je potvrđeno 683 oobljenih od virusa zika, uključujući 68 trudnica, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj, objavile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Stručnjaci koji od prosinca prošle godine prate bolest koju prenose komarci kažu da je petero pacijenata s neurološkim Guillain-Berreovim sindromom bilo pozitivno na ziku, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar je također potvrdio da je jedna zaražena osoba umrla od teške trombocitopenije, poremećaja velikog manjka trombocita nužnih za zgrušavanje krvi.  

Zika, koji u novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, pojavio se na Portoriku u prosincu prošle godine. U Brazilu ga se povezuje s 1198 slučajeva mikrocefalije, rijetke deformacije koju karakterizira malena lubanja i koja može izazvati teške probleme u razvoju djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke zdravstvene vlasti proglasile su ziku javnozdravstvenim problemom na Portoriku i očekuju tijekom godine još novih slučajeva.

Stanovnicima se preporučuje da izbjegavaju ugrize komaraca i da koriste zaštitu protiv tih insekata, smanje rizik spolnog prijenosa i zatraže pomoć ako se pojavi osip ili groznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo