'vučjem čoporu' 15 godina zatvora / Životinjskim pothvatom hvalili se na Whatsappu: Pijanu curu odvukli u haustor, a onda se izredali na njoj

Image
Foto: shutterstock

Petorica koja su se nazvala "vučjim čoporom", bila su optužena za kolektivno silovanje u srpnju 2016. u Pamploni

21.6.2019.
19:00
shutterstock
VOYO logo

Najviše pravosudno tijelo u Španjolskoj u petak je konačno osudilo petoricu muškaraca na 15 godina zatvora za kolektivno silovanje djevojke u slučaju poznatom kao "Vučji čopor" ("La Manada") koji je pokrenuo neviđenu mobilizaciju aktivistkinja za ženska prava.

Jedan od petorice osuđen je na dodatne dvije godine zatvora zbog krađe mobitela žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

G. 2018. osuda ove petorice na devetogodišnju zatvorsku kaznu za spolno zlostavljanje, a ne za silovanje, i njihovo puštanje na privremenu slobodu u lipnju potaknulo je goleme prosvjede diljem zemlje.

Petorica koja su se nazvala "vučjim čoporom", bila su optužena za kolektivno silovanje u srpnju 2016. u Pamploni, na sjeveru zemlje, tijekom proslave blagdana Svetog Firmina, zaštitnika grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje od četvrt sata pošto su susreli djevojku koja je bila pijana, odveli su je u haustor zgrade i ondje se izredali na njoj ne koristeći nikakvu zaštitu, nakon čega su joj uzeli mobitel i ostavili je napola golu.

Svojim su se 'pothvatom' pohvalili na WhatsAppu objavivši snimke koje su bile dokaz protiv njih na suđenju, ali i protiv žrtve koja je tek bila navršila 18 godina i koja je morala objasniti svoju pasivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petero sudaca Vrhovnog suda - među kojima su dvije žene - proučili su žalbu tužiteljstva i obrane.

Jednoglasno su zaključili da je ono što se dogodilo bilo silovanje po španjolskom zakonu koji traži dokaz o zastrašivanju i o nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o pravom prizoru zastrašivanja tijekom kojega žrtva ni u jednom trenutku ne pristaje na spolni čin s optuženicima", navodi sud.

Sud je ocijenio da je djevojka "zauzela stav podložnosti" pod utjecajem "snažne tjeskobe i stresa" i nije mogla ništa drugo do otrpjeti "deset napada uz oralne, vaginalne i analne penetracije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među petoricom napadača bili su pripadnik civilne garde i vojni časnik.

Glavna tužiteljica Isabel Rodriguez koja je tražila najmanje 18 godina zatvora za svakog optuženika istaknula je da je žrtva, okružena petoricom muškaraca od 24 do 27 godina "snažne građe" "zauzela stav podložnosti a ne pristanka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik obrane je pak tražio oslobađanje optuženika ističući da je djevojka "odlučila imati odnose" s čitavom skupinom.

Po njegovim riječima, optuženici nisu mogli zaključiti da se djevojka protivila jer nije vikala ni pružala otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju 2018. su osuđeni na devet godina zatvora za spolno zlostavljanje - otežano zlouporabom nemoći žrtve - ali ne i za silovanje. Tu je odluku u prosincu potvrdio žalbeni sud koji je odlučio da nasilja nije bilo i da je teško zaključiti je li bilo zastrašivanja.

Tada su na ulice diljem Španjolske izašle mnoge djevojke izvikujući "Ja ti vjerujem" u znak potpore žrtvi. Taj je pokret prethodio prvom ženskom štrajku koji je naišao na odaziv u čitavoj Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi prosvjed je zakazan u petak u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu ispred zgrade Vrhovnog suda.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo