Kosovari gnjevni / Zločin koji je ujedinio Kosovo: 11-godišnjakinju su silovali godinu dana. Bila je žrtva trgovine ljudima

Image
Foto: AP

Petoricu silovatelja sumnjičili su da su dijete silovali 'tijekom nekoliko sati' 27. kolovoza. Ubrzo je istraga otkrila pakao organiziranog kriminala

6.9.2022.
10:19
AP
VOYO logo

Slučaj masovnog silovanja 11-godišnje djevojčice, otkriven krajem prošlog mjeseca, jedna je od rijetkih stvari, možda i jedina oko koje se zgroženo Kosovo može ujediniti.

Prije nekoliko dana prosvjednici su u Prištini tražili smrtne kazne za petoricu osumnjičenih silovatelja, a najnovija objava ministra unutarnjih poslova Kosova Xhelala Svecle iz policijske istrage opisuje zločin koji nije trajao nekoliko sati, nego puno dulje mučenje djeteta ulovljenog u mrežu organiziranog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stotine građana /

Prosvjednici u Prištini traže smrtnu kaznu za petoricu silovatelja zbog silovanja 11-godišnje djevojčice

Image
stotine građana /

Prosvjednici u Prištini traže smrtnu kaznu za petoricu silovatelja zbog silovanja 11-godišnje djevojčice

"Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana dulje od jedne godine. Uputio sam izravni zahtjev načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj, mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informirani o tome što se dogodilo, što su institucije poduzele i što će poduzeti", prenio je Kossev.info, pozivajući se na Koha Ditore.

Odmah po otkriću zločina, petorica muškaraca – i to dva punoljetna i tri maloljetna – sumnjičila su se da su dijete silovali "tijekom nekoliko sati" 27. kolovoza. Nedugo potom otkriveno je da je djevojčica žrtva trgovine ljudima još od lipnja ove godine. Uslijedili su masovni protesti za ljudska prava, preciznije za prava žena diljem Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je toliko monstruozan da se probio kao top tema zgroženog totalno podijeljenog društva na Kosovu, o čemu je prije nekoliko dana u javljanju iz Kosovske Mitrovice govorila i RTL-ova Ana Mlinarić:

"Više od ove teme s dokumentima i automobilskih tablica kosovska javnost zaokupljena je pitanjem položaja žena u kosovskom društvu, nasiljem nad ženama, seksualnim nasiljem, i to nakon što je ovog vikenda prijavljen slučaj silovanja 11-godišnje djevojčice od strane petorice muškaraca. Vrlo oštro na to je reagirao cijeli državni vrh Kosova, gotovo sve političke opcije osudile su taj zločin, traže oštre kazne kakve se do sada nisu izricale u takvim slučajevima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon, prvo, žestoke reakcije javnosti i glasnih protuvladinih protesta, potom praktično političkog konsenzusa oko zločina i zahtjeva za zaštitom žena na Kosovu, ministar Svecla svima njima obećava neviđeno detaljnu istragu takve vrste zločina na Kosovu:

"U ovaj slučaj uključeni su tužiteljstvo, centri za socijalni rad, policija ili Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloljetnicu, a zatim da utvrde što se dogodilo, ali i da identificiraju počinitelje koji, nažalost, još nisu svi uhapšeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva reakcija vlasti Kosova ne čudi ako se zna kakvim je tempom kulminirao gnjev Kosovara zbog ovakvog stanja sigurnosti žena i djevojčica na Kosovu. Nakon što su uhvaćena prva četvorica osumnjičenih silovatelja, vlada Kosova osnovala je stručnu komisiju za analizu postupanja institucija oko ovog slučaja.

Zatim je direktor Kosovske policije podnio ostavku. Pa se doznalo da je jedan od osumnjičenih kojima je određen istražni zatvor, 27-godišnjak koji je prethodno izbjegao čak tri kaznena postupka zbog kriminala i nasilja u obitelji tako što su slučajevi protiv njega otišli u zastaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su javnost i posebno građanski aktivisti za ljudska prava pojačavali pritisak slijedom sve skandaloznijih otkrića, tako je i premijer Albin Kurti pojačavao pritisak na tužiteljstvo i sudstvo. Ispalo je da je oko 200 sudaca i sutkinja za slučajeve silovanja prethodno izricalo tek novčane i uvjetne kazne.

Kada je osudio to što su tužitelji, navodno, u čak 140 slučaja kaznenih postupaka za silovanja dopustili da slučajevi odu u zastaru, tužiteljstvo na čelu s glavnim državnim tužiteljem Kurtiju i ministrici pravosuđa Albuleni Haxhiu uzvratili su da su te brojke "izmišljene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, stvar se potom više nije mogla vratiti na početne postavke i na jučerašnjem masovnom protestu u Prištini okupljeni prosvjednici ispred zgrade vlade Kosova zatražili su ostavke sudaca, tužitelja i niz drugih zahtjeva.

Pritom je Fjola Mucaj iz Kolektiva za feminističku misao poručila da, unatoč okretanju oštrice prema pravosuđu, javnost nije naivna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerirati. Ova država i ova vlast moraju odgovarati i konačno nam pokazati gdje se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što će se početi prihvatiti svi naši zahtjevi kao polazna osnovu za promjenu pristupa države u osiguranju sigurnosti žena i djevojčica."

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo