Malen i nikakav / Zmijski otok, zašto za tu stijenu masovno ginu Rusi i Ukrajinci? Da je puste Rusima, Odesa bi bila gotova

Image
Foto: AP Images

Moskva, navodno, želi trupe na otoku ojačati krstarećim raketama i strateškom protuzračnom obranom.Možda se izgradi i pista za borbene avione

15.5.2022.
20:50
AP Images
VOYO logo

Maleni otočić na zapadu Crnog mora mjesto je žestokih borbi ukrajinskih i ruskih trupa. Navodno, Rusi planiraju tu napraviti pravu vojnu bazu, možda i aerodromsku pistu. Mnogi se pitaju zašto je taj otok toliko važan?

Iako nije poznato kako je otok dobio ime po zmiji, jer na samom otoku ih nema, riječ je o otoku sa odličnim strateškim položajem, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postao svjetski poznat

U jedinom naselju Bile, koje je osnovano 2007. godine, boravi nekoliko desetaka ljudi, uglavnom graničara, a bilo je i znanstvenih ekspedicija. Priče kažu da je tu u davnini živio i jedan polubog: prema grčkoj sagi, na tom malom otoku sahranjen je Ahil.

Smješten na krajnjem zapadu Crnog mora, ovaj otok već 200 godina ima svjetionik, a u novija vremena i antenu za mobilnu telefoniju. Krajem veljače, ovaj maleni otok postao je poznat cijelom svijetu. Ruska mornarica je napala Zmijski otok, gotovo sasvim uništila nekoliko zgrada na njemu i zarobila trinaest ukrajinskih graničara. Prethodno je jedan od njih preko radio-veze poručio ruskom ratnom brodu: „J… se!". Snimljena poruka tih riječi obišla je svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZGUBILI SIGNAL /

Ukrajinski novinar tvrdi: 'Mornarica nam je potvrdila da su vojnici sa Zmijskih otoka živi, ali zarobljeni'

Image
IZGUBILI SIGNAL /

Ukrajinski novinar tvrdi: 'Mornarica nam je potvrdila da su vojnici sa Zmijskih otoka živi, ali zarobljeni'

Zbog čega je toliko bitan?

Ipak, Rusija od tada kontrolira otočić. Ali posljednjih dana se oko njega opet vode žestoke borbe. Navodno je ukrajinska vojska uspjela potopiti jedan ruski desantni brod, a u četvrtak je teško oštetila i jedan logistički brod. Tvrdi se da su Rusi na njemu prevozili protuzračnu obranu na Zmijski otok. Ma koliko bila neugledna, ta gola stijena ima velik strateški značaj.

S jedne strane u Crnom moru jedva da ima drugih otočića. S druge, Zmijski otok, dvjestotinjak kilometara udaljen od Odese, praktično može kontrolirati morski promet oko te najveće ukrajinske luke. Ako bi trajno okupirala otok, Rusija bi mogla blokirati sav izvoz preko Odese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još u sovjetska vremena ovdje je bila vojna baza, pa su se zadržali heliodrom i dvije platforme uz koje mogu pristati i veliki ratni brodovi s gazom do osam metara. Navodno, tamo su ostala i skladišta municije, goriva, radari, raketni položaji. To se nikad nije moglo provjeriti jer je otok desetljećima bio zabranjena zona koju je mogla koristiti samo vojska.

Što planiraju Rusi?

Stijena u Crnom moru je do 1948. godine pripadala Rumunjskoj, a onda je 'poklonjena' velikom bratu SSSR-u. Bukurešt i Moskva, a potom Bukurešt i Kijev stalno su se prepirali oko otočića. U tim vodama, pretpostavlja se, ima i važnih resursa. Ukrajina je povukla važan potez 2007. osnivanjem naselja Bile, te je otok tako i zvanično dobio stanovnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanske obavještajne službe tvrde da Moskva želi trupe na otoku ojačati krstarećim raketama i strateškom protuzračnom obranom. Na dugi rok, možda se izgradi i pista za borbene avione.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo