Noć u kojoj je sve poplivalo / Znanstvenici poplavu u Ljubljani i nevrijeme povezuju s klimatskim promjenama, takve stvari se očekuju i u Hrvatskoj

Image
Foto: RTL

U Ljubljani potop kakav Slovenija ne pamti od kad je mjerenja. Voda je prodrla u stanove, podrume, vrtiće, kazalište, pa čak i u glavnu ljubljansku bolnicu

30.9.2021.
20:30
RTL
VOYO logo

Mnogi su ostali zarobljeni u svojim automobilima, a vatrogasci su cijelu noć proveli na tisućama intervencija. O teškoj noći susjeda za RTL Danas Irena Pirjać

Kada je voda počela kapati sa stropa na glumce na pozornici Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani, stotinjak gledatelja pomislilo je da je to dio predstave. Glumci su upozorili ljude da krenu prema izlazu, a gledatelji su se smijali misleći da je riječ o performansu. Ironično, predstava koju je prekinula poplava zove se Palikuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evakuirali smo gledatelje. Tu gdje sada stojimo je tekao potok. Voda se slijevala niz stepenice. Voda je tražila put iz zgrade. Bilo je zaista prilično dramatično", kazao je Igor Samobor, ravnatelj Slovenskog narodnog kazališta. 

U scenama kao s hodnika Titanica, ionako stara zgrada kazališta, zaštićeno kulturno dobro, prilično je oštećena, a o njezinoj obnovi u Sloveniji se raspravlja već 30 godina. To je samo jedna od 500 zgrada koje je sinoć potopilo olujno nevrijeme u Ljubljani i okolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo do ponoći dežurne su službe primile 2700 poziva upomoć. 

Poplavljeni su suterenski stanovi, škole, vrtići, industrijska postrojenja, skladišta, tuneli. Ovaj je čovjek ostao zarobljen u svom automobilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici središnje ljubljanske bolnice dojurili su usred noći kako bi pokušali spasiti sve što se može i zaštititi pacijente.

Kolaps u glavnom slovenskom gradu i okolici uzrokovala je najveća kiša otkad je mjerenja. U samo sat vremena palo je čak 96 litara po četvornom metru. Olujno je nevrijeme lomilo drveće, voda je podignula i nosila dijelove betona sa željezničke postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila količina vode koju nijedna kanalizacijska mreža ne može podnijeti. Ne postoji na svijetu takva infrastruktura koja bi mogla podnijeti toliku količinu vode", kazao je Sebastjan Šenk, voditelj Intervencije na Sveučilištu u Ljubljani.

U kafićima spašavaju najverdnije, tehniku, a u trgovinama odvajaju uništenu robu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sve namočeno. Sve je za otpis", kazao je vatrogasac Tine Juvan.

Ondje gdje se voda povukla, ostao je mulj, a šteta će se tek početi zbrajati. Ipak, najvažnije je da nema ozlijeđenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Panjkota javio se u RTL Danas iz Ljubljane, u kojoj se dan poslije sve čini skoro kao da je sve u redu.

Stručnjaci kažu da je uzrok poplavi to što je kiša padala u jako kratkom vremenu i bila obilna kao nikad prije. Srećom pa se, kako je obilno i naglo pala, tako brzo i povukla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se uklanjaju štete. Ovakve se kiše bilježe u Ljubljani jednom u 250 godina. Znanstvenici su potvrdili da je i ovo povezano s klimatskim promjenama i da sljedeće ovakvo nevrijeme u Ljubljani, šire, tako i u Hrvatskoj, neće se dugo čekati.

Cijeli prilog s javljanjem dan poslije iz glavnog grada Slovenije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo