Jako čudno / Znanstvenici šokirani najnovijim otkrićem: Pronašli gnijezdo pčela u cijelosti napravljeno od plastike!

Image
Foto: Shutterstock

Istraživači kažu da su dokumentirali prvi poznati primjer gdje se plastika koristi za izgradnju cijelog pčelinog gnijezda

15.6.2019.
8:09
Shutterstock
VOYO logo

Jedna vrsta pčela, tzv. solitarne pčele, koje se hrane lišćem, uglavnom su usamljena stvorenja s različitim navikama gniježđenja. Za razliku od pčela koje proizvode med i koje se okupljaju u velikim košnicama s kraljicama i radnicima, članovi obitelji solitarne pčele gnijezde se sami u malim, prirodnim šupljinama koje su povezane s lišćem i laticama. Ali u poljima Argentine, tim istraživača nedavno je naišao na nešto čudno - njihovo gnijezdo napravljeno u cijelosti od plastike!

Između 2017. i 2018. godine, istraživači su postavili 63 zamke na poljoprivrednom zemljištu u San Juanu. Ta gnijezda koja su ustvari zamke. Prema znanstvenici Michelle Starr, sastojala su se od dugih, šupljih cijevi - sličnih pčelinjim hotelima koje možete kupiti kako biste privukli pojedinačne pčelinje vrste u vaše dvorište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su mjesečno provjeravali gnijezda kako bi pratili napredak u izgradnji, a na kraju su zabilježili samo tri gnijezda. Dva su gnijezda gdje su položena jaja, načinjena od latica i blata. Međutim, stanice trećeg gnijezda bila su konstruirana isključivo od plastike, piše tim u časopisu Apidologie.

Veoma neobično gnijezdo

Ovo neobično gnijezdo sastojalo se od triju ćelija, koje su se sastojale od plastičnih dijelova koji su bili izrezani u duguljaste i kružne oblike, baš kao što solitarne pčele obično rade s lišćem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve dvije ćelije bile su izrađene od svijetloplave plastike koja kao da potječe od plastične vrećice. Treća ćelija napravljena je od deblje, bijele plastike. Jedna je ćelija sadržavala mrtvu ličinku, jedna je ostala nedovršena, a jedna je izgledala kao da je sadržavala larvu koja je odrasla i napustila gnijezdo.

Znanstvenici nisu potpuno sigurni koja je vrsta pčele izgradila plastično prebivalište, ali sumnjaju da je to solitarna pčela, vrsta koja je viđena na mjestu istraživanja i za koju se ranije znalo da koristi plastiku u vrijeme izgradnje svojih stanica legla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici dokumentirali prvi poznati primjer 

Doista, studija iz 2013. godine pokazala je da su takve pčele u Torontu u gnijezda ukomponirala dijelove plastičnih vrećica, dok je jedna druga vrsta, koja gradi svoja gnijezda iz biljnih i drvenih smola, napravila leglo iz građevinskog brtvila. No, istraživači koji stoje iza ovog novog izvješća kažu da su dokumentirali prvi poznati primjer gdje se plastika koristi za izgradnju cijelog pčelinog gnijezda.

Što to znači za pčele, nije jasno. S jedne strane, ispada da u vrijeme kada pčele diljem svijeta doživljavaju veliki pad, neke se vrste uspijevaju prilagoditi promjenjivom okruženju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamjena prirodnih materijala plastikom mogla bi se pojaviti kao odgovor na ograničenje dostupnosti vegetacije u poljima, što bi moglo biti izravno povezano s uporabom herbicida", pišu autori studije. Sintetički materijali mogu čak dati određene prednosti u odnosu na prirodne. Primjerice, vrabci i zebe poznati su da opuške od cigareta stavljaju kao podlogu u gnijezda te ga koriste kao sredstvo za odbranu od parazitskih grinja.

Plastika može biti štetna za životinje koje ju koriste

Ali, poput opušaka cigareta, plastika također može biti štetna za životinje koje ju koriste. Nema dokaza da pčele jedu sintetičke materijale ugrađene u njihova gnijezda, ali je poznato da mikroplastika, sitni fragmenti koji se odvajaju od većih komada, ugrožavaju širok spektar morskih životinja, čak i onih koji ne gutaju plastiku izravno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hollis Woodard, entomolog s Riversides Woodard Lab Sveučilišta u Kaliforniji, kazao je Sarah Gibbens iz National Geographica da je potrebno više istraživanja kako bi se otkrio utjecaj pčela na upotrebu plastike. No, ona sumnja da učinci nisu u potpunosti korisni, piše Smithsonian.com.

"Mislim da je to stvarno tužno", kazala je Woodard. "To je još jedan primjer neobuzdane upotrebe materijala koji završavaju na mjestima na kojima ne pripradaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo