na meti konzervativaca / Zovu je slovačka Erin Brockovich: Nova predsjednica gorljiva je braniteljica pobačaja i LGBT prava

Svoj govor počela je na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina - mađarskom, češkom, romskom i rusinskom

31.3.2019.
19:35
VOYO logo

Slovačka je dobila prvu predsjednicu u svojoj povijesti. Liberalna odvjetnica Zuzana Čaputova pobijedila je s 40 i pol posto glasova onih koji su izišli na izbore.

Slovačka Erin Brockovich, kako je neki zovu jer se suprotstavljala moćnicima u svom rodnom gradu u slučaju deponija, gorljiva je braniteljica pobačaja i prava LGBT zajednice, zbog čega Čaputovu kritiziraju crkva i ostale konzervativne skupine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovu 45-godišnju odvjetnicu ne može se reći da je u bitku krenula nespremna, upravo suprotno. Svoj govor počela je zahvaljujući biračima na slovačkom i jezicima nacionalnih manjina - mađarskom, češkom, romskom i rusinskom.

"Zahvaljujem svojoj obitelji i svom timu. Prihvaćam izazov s velikom skromnošću i svijesti da je ovo golema odgovornost. Hvala svima koji ste bili uz mene i obećavam da ću ostati uz vas", kazala je Čaputova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije odnijela nadmoćnu pobjedu, no sve ankete su naglasile da su za građane ovi izbori važni jer će pokazati borbu između autokracije i korupcije protiv demokracije i pravne države.

"Moguće je boriti se imajući vlastiti politički stav, a da se čovjek ne  zalijeće u populizam. Moguće je govoriti istinu bez agresivnih riječi i osobnih napada", naglasila je slovačka predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju najveću borbu vodila je u jeku porasta konzervativizma i desne struje u Europi pa se tako nije ustručavala reći da podržava pravo na legalizaciju istospolnih brakova, kao i mogućnost da homoseksualni parovi posvoje djecu.

"Nakon mnogih drugih slučajeva shvatila sam da će dobro u Slovačkoj prevladati samo ako je pristojnih i dobrih ljudi u Slovačkoj što više", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52-godišnji Maroš Šefčović bio je njezin glavni protukandidat, no potpredsjednik Europske komisije izgubio je bitku za mandat.

Iako ovlasti predsjednika u Slovačkoj ne omogućuju veliku autonomiju, pozicija je vrlo važna - dodjeljuje mandate kako vladi tako i sucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u Slovačkoj ima nade", optimistična je novoizabrana predsjednica. 

Čaputova koja je sudjelovala u prosvjedima nakon ubojstva slovačkog novinara, a koji su poljuljali tadašnju vlast, odmah nakon pobjede položila je svijeće njemu u čast kao simbol početka svojeg mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo