Zlostavljanja devedesetih / Žrtve ratnih silovanja i danas pate: 'Silovana sam u koncentracijskom logoru, zgazio mi je ponos'

Image
Foto: shutterstock

"Više ne mogu biti žena kao što sam bila", rekla je jedna od žrtava silovanja

21.6.2019.
8:52
shutterstock
VOYO logo

U sukobima 90-ih na području bivše Jugoslavije počinjeni su brojni ratni zločini. Među njima su i silovanja. U fokusu je pritom pogotovo veliki broj tih „zločina protiv čovječnosti“ u BiH.

"Silovana sam u koncentracijskom logoru Omarskoj gdje sam bila zatvorena 1992. godine. To je učinio Mlađo Radić koji je poslije osuđen na 24 godine zatvora. Bila sam i haška svjedokinja u tom procesu i sve sam dokazala“, kaže Sabiha Turkanović za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boji se da će mnogi slučajevi silovanja ostati neprocesuirani. Zato poziva sve one koji su preživjeli silovanje i druga zlostavljana da to prijave nadležnim institucijama.

"Više nikada ne mogu biti žena kao što sam bila"

Pred Haškim sudom svjedočila je i Grozdana Ćećez. Govorila je o tome kako se osjećala nakon što ju je osuđeni Hazim Delić silovao u logoru Čelebići kod Konjica 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Zgazio mi je ponos. Više ne mogu biti žena kao što sam bila", ispričala je Grozdana.

 Priča o silovanjima u Bosni i Hercegovini tijekom rata devedesetih godina nikada neće niti ispričana do kraja. Ni četvrt stoljeća nakon konflikta BiH nema točan broj ni bazu s imenima žrtava, a žrtve su bile žene, muškarci, pa čak i djeca. Po neslužbenim procjenama tijekom proteklog rata u BiH je silovano 20.000 i 50.000 osoba. Mnogi slučajevi nisu ni prijavljeni, uglavnom zbog straha od stigmatizaicje. Preživjele žrtve zlostavljannja još uvijek nemaju jednaka prava i beneficije u svim dijelovima BiH. Tek svaka deseta žrtva koristi neku vrstu besplatne pomoći u javnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju) silovanje i druge oblike seksualnog nasilja tretirao je kao zločin protiv čovječnosti, a počinitelji su procesuirani i pred lokalnim (regionalnim) sudovima, kaže novinarka BH radija 1 Mirela Huković-Hodžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Posljedice tih zločina još uvijek su u velikoj mjeri netretirane i utječu na život preživjelih, odnosno pravna satisfakcija i obeštećenje su izostali. Izostala je i sistemska podrška institucija i društva. Javnost malo zna o patnjama i traumama preživjelih, a žrtve se osjećaju stigmatizirano i izolirano“, kaže Mirela Huković-Hodžić.

Zločini se ponavljaju diljem svijeta

Socijalno uključivanje i ekonomsko osnaživanje nužni su preduvijeti za inkluziju preživjelih, no bosansko-hercegovačko društvo za to nema sluha što iznova traumatizira preživjele žrtve. Zločini seksualnog nasilja ponavljaju se u sukobima diljem svijeta. Iako Ujedinjeni narodi poduzimaju aktivnosti na sprječavanju takvih zločina, oni nisu iskorijenjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako problem promatramo iz perspektive preživjelih žrtava, čini se da smo jako malo naučili o prevenciji 'silovanja kao oružja ratovanja'. Strahote koje su preživjele neke od žrtava silovanja i seksualnog nasilja tijekom rata u BiH dobile su sudski epilog. Prijedor, Foča, Čelebići, Vitez, Brčko, Srebrenica, Dretelj,... samo su neki od toponima gdje su takvi zločini počinjeni i koji se spominju u presudama direktnim izvršiteljima,
ali i najvišim političkim i vojnim dužnosnicima“, kaže Mirela Huković-Hodžić.

Silovani i muškarci

Društvo u BiH gotovo da i nema nikakav odnos prema preživjelim žrtvama seksualnog zlostavljanja, kaže programska menadžerica u Helsinškom komitetu za ljudska prava Aleksandra Letić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kada je riječ o zločinima seksualnog nasilja koji su počinjeni tijekom rata devedesetih godina, ta se tema godinama tabuizira. Žrtve se teško rješavaju da govore, posebno one koje su preživjele najgori oblik seksualnog nasilja – silovanje. U BiH su žrtve seksualnog nasilja često stigmatizirane, a kao takve vrlo teško ostvaruju zakonska prava. Posebno je složen problem silovanih muškaraca. O tome nitko ovdje ne govori i onda je jasno zašto nema točnih podataka o broju žrtava i broju zločina zasnovanih na seksualnom nasilju“, kaže Aleksandra Letić za Deutsche Welle.

Više od trećine svih osoba osuđenih pred Haškim tribunalom proglašeno je krivima i za zločin seksualnog nasilja, pa se smatra da je taj sud imao „povijesnu ulogu" u kaznenom gonjenju seksualnog nasilja počinjenog u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalna skupština UN-a je 2015. godine posebnom rezolucijom proglasila 19. lipanj Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Na internetskoj stranici UN-a ističe se da je rat u BiH „jedan od prvih gdje je međunarodni sud prepoznao
silovanje i seksualno nasilje nad muškarcima i ženama kao zločin protiv čovječnosti“.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo