pitanje mira / Zveckanje oružjem između Srbije i Kosova sve je glasnije: 'Napadnuta je sigurnost na ovim prostorima'

Prije sat vremena State Department objavio da podržavaju vojsku Kosova, a za ponedjeljak je najavljena izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

15.12.2018.
18:49
VOYO logo

Kosovsko kišno jutro, nije pametnije od večeri. Jer Albanci i Srbi koji žive jedni pored drugih zaoštravaju odnose. Sve može popraviti  samo međusobni dijalog, ali njega nema. 

Na ulazu u sjeverni dio Mitrovice KFOR. Oni su za Srbe jedina legalna vojna snaga koja jamči mir koji je, kako kažu opasno ugrožen jučerašnjim početkom transformacije kosovskih snaga sigurnosni u vojsku Kosova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Prištini je danas na najgrublji način napadnut mir i sigurnost na ovim prostorima. Pozivam Srbe na suzdržanost, bez obzira gdje žive i da ne nasjedaju na provokacije", tvrdi predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Sve oči uprte su u Beograd. Čeka se reakcija – ako je bude. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u glavnoj je ulozi. "Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbija sklopila s NATO-m i bez suglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena. Nema ulaska na sjever. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije Vučić precizirao koga. Odnosi li se to samo na Sjever Kosova, jer Srbi su i južno od Ibra, u enklavama okruženim Albancima poput Gračanice. A o njima  Vučić – niti riječi. 

"Kada je u pitanju odnos Beograda prema nama, tu je isto tako opravdani strah da će nas Beograd pustiti odnosno prepustiti i da ćemo maltene biti sami na prostorima Kosova", kazao je Živorad Lazić, potpredsjednik SNF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah i ratoborna retorika dominiraju Kosovom. Priština odgovara kako je upravo kao odgovor prije svega takvim porukama koje stižu iz Beograda i namijenjena buduća vojska. Ona će imati obrambene zadaće.

"Vjerojatno je garant sigurnosti Kosova iz razloga što je dio međunarodne da tako kažem međunarodne sigurnosne strukture imajući u vidu i da je Albanija uključena u taj proces, Makedonija u taj proces, Hrvatska uključena u taj proces, Crna Gora. Ostaje samo kao neuralgična točka Srbija", kazao je politički analitičar Behlul Beqaj.

Mir je u ovom trenutku ključna riječ za rješenje zamršenog kosovskog gordijskog čvora. Mir do kojega sve strane žele doći, samo još ne znaju kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo