RAZORAN UTJECAJ NA MLADE / Zviždačica koja napada Facebook konačno je otkrila svoj identitet, a danas će o svemu i svjedočiti pred Kongresom

Image
Foto: AP IMAGES

Afera 'Facebook files' pridonijela je jučerašnjem padu vrijednosti kompanije, koji se zakotrljao nakon što su njihove usluge satima bile negostupne

5.10.2021.
9:40
AP IMAGES
VOYO logo

Zviždačica koja je u posljednje vrijeme zadala nekoliko velikih udaraca Facebooku dala je intervju za CBS i tako otkrila svoj identitet.

Radi se o Frances Haugen (37), koja je u toj korporaciji radila kao voditeljica proizvoda u odjelu za društveni integritet. U seriji dokumenata koju je pustila u javnost jasno je, kako kaže, da je Facebook u mnogim ključnim situacijama kada je trebao pokazati društvenu odgovornost na prvo mjesto stavio "rast umjesto sigurnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objasnio trenutnu situaciju /

Marko Rakar za Direkt: 'Ekipa iz Facebooka je otpilila granu na kojoj je sjedila i sama sebe isključila s interneta'

Image
objasnio trenutnu situaciju /

Marko Rakar za Direkt: 'Ekipa iz Facebooka je otpilila granu na kojoj je sjedila i sama sebe isključila s interneta'

"Postojao je sukob interesa oko onoga što je dobro za javnost i što je dobro za Facebook", rekla je Haugen u intervjuu.

Haugen je, prije nego što je ranije ove godine napustila kompaniju zbog "ogorčenosti" njihovim načinom poslovanja, kopirala mnoge dopise i dokumente koje je predala Wall Street Journalu. Povjerljive informacije tehnološkog giganta posljednja su tri tjedna izlazila u tom časopisu, a afera 'Facebook files' pridonijela je jučerašnjem padu vrijednosti te kompanije za 7 milijardi dolara, koji je uslijedio nakon što ljudi pola dana nisu mogli pristupiti njihovim uslugama zbog greške na serverima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među otkrićima se spominje kako su slavne osobe, političari i korisnici visokog profila imali drugačiji tretman na Facebooku od ostalih korisnica. Na takvom profilu gotovo uopće nisu bile primjenjivanje moderatorske politike poznate kao XCheck. Također se spominju i novi detalji skandala oko krađe podataka u slučaju Cambridge analityca, a pojavili su se i dokazi o umiješanosti Facebooka u nerede ispred zgrade Kongresa u siječnju.

Zabrinjavajuća je tvrdnja da su iz Facebooka znali sve o negativnim učincima koje ta društvena mreža i pripadajući Instagram imaju na svoje korisnike, no nisu poduzeli ništa oko toga. Tako se spominje istraživanje koje je naručila sama kompanija, a koje je pokazalo da Instagram kod čak 32% mladih djevojaka potiče ogorčenost zbog vlastitog tijela i općenito izgleda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haugen će o svemu svjedočiti i pred odborom američkog Senata, u saslušanju naziva "Zaštita djece na internetu". Prošlog je tjedna to učinio jedan od njihovih izvršnih direktora koji je pokušao objasniti kako dokumenti pušteni u javnost ne prikazuju i drugu stranu, onu prema kojoj njihove društvene mreže imaju i pozitivne utjecaje na mlade. No, Haugen žestoko osporava ova opravdanja.

"Facebook je ponovo i ponovo odabirao optimizaciju prema vlastitim interesima, poput zarađivanja novca", tvrdi zviždačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo