NI MONTIJA NI BERLUSCONIJA / Talijani za budućeg premijera ipak žele Bersanija

Image
Foto: lqqpost.it

Ni Berlusconi ni Monti - Talijani za novog priemijera žele Bersanija. Ako je suditi prema prvim anketama čelnik ljevice ima podršku više od 36 posto birača. Monti je drugi, a Berlusconi treći - svaki s tek nešto vše od 20 posto podrške.

30.12.2012.
18:47
lqqpost.it
VOYO logo

Čelnik talijanske ljevice Pier Luigi Bersani najbolji je kandidat za budućeg premijera, smatraju talijanski birači u anketi instituta CISE, dok na drugo mjesto svrstavaju tehnokratskog premijera na odlasku MarijaMontija i tek na treće čelnika desnice i bivšeg šefa vlade SilvijaBerlusconija.

Po rezultatima ankete objavljene u nedjelju, Bersani ima podršku 36,2, Monti 23,3, a Berlusconi 21,8 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko god pobijedi na izborima 24. i 25. veljače morat će rješavati duboku recesiju i sve veću nezaposlenost u trećem gospodarstvu eurozone.

Monti je u petak objavio da je na parlamentarnim izborima za dva mjeseca spreman voditi koaliciju centrističkih stranaka koje podupiru njegov europski i reformski plan. Monti, o čijem se mogućem angažmanu na izborima dugo nagađalo, tako se postavio između dva tradicionalna talijanska politička pola - Bersanijeve Demokratske stranke (PD) na ljevici i Berlusconijeve konzervativne stranke Narod sloboda (PDL) na desnici te uobičajeni izborni dvoboj pretvorio u troboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monti, koji je sklopio sporazum s talijanskim demokršćanima (UDC), najjačom strankom centra u zemlji, najbolje stoji među talijanskim poslovnim establišmentom i među vjernicima. Kao premijera bi ga rado vidjeli i strani ulagači, piše Reuters.

Berlusconi ga je u subotu optužio da je svojim najavljenim sudjelovanjem na općim izborima na čelu stranaka centra zapravo sklopio savez s ljevicom kako bi ostao na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova grupacija je stvorena kako bi favorizirala ljevicu", kazao je Berlusconi u kratkoj izjavi novinarima u subotu, argumentiravši to poklapanjem Montijeva reformskog i političkog programa PD-a. Montiju treba pomoć ljevice kako bi nastavio s provedbom štednje i nametanja poreza, kazao je bivši premijer i dodao kako se nada da talijanski birači "neće upasti u tu klopku".

Po anketama, Bersanijev PD trebao bi osvojiti ugodnu većinu u donjem domu parlamenta, ali je pitanje hoće li mu to uspjeti i u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo