Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prvi u povijesti

Apple je bogatiji od Švicarske: 710 milijarda dolara tržišne vrijednosti

Apple je 'bogatiji' i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela. Naime, Apple je prva tvrtka koja je dostigla tržišnu vrijednost od 710 milijarda dolara

Image
Foto: AP
RTL/Hina/ 11.2.2015. u 8:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tržišna vrijednost Applea dosegnula je jučer 710 milijarda dolara nakon što je cijena njegove dionice porasla 1,9 posto, na 122 dolara, pa se kompanija učvrstila na čelu liste najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

Za usporedbu, BDP jedne Švicarske godišnje iznosi 685 milijarda dolara. Apple je 'bogatiji' i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela... Na rang listi država poredanih po BDP-u, Apple bi zauzeo 20. mjesto, odmah iza Turske i Saudijske Arabaije.

Primjerice, Hrvatskoj bi trebalo nekih 12-ak godina ovim tempom da zaradimo koliko iznosi tržišna vrijednost Applea.

Cijena dionice tog tehnološkog diva gotovo neprestano raste otkako je nedavno Apple izvijestio da je u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvario zaradu od 18 milijarda dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu, a zahvaljuje se snažnoj prodaji iPhonea u blagdanskoj sezoni i 70-postotnom rastu prodaje u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jučer je poticaj cijeni dionice pružilo priopćenje Applea kako je s First Solarom, novim kalifornijskim opskrbljivačem sunčeve energije, potpisao sporazum vrijedan 850 milijuna dolara, koji će mu omogućiti znatne uštede na troškovima za električnu energiju.

Uz to, Apple je najavio izdavanje obveznica na rok od 10 i 15 godina nominiranih u švicarskim francima, koje bi, prema najavama, mogle privući veliki interes investitora, što znači da će se tvrtka zadužiti po vrlo povoljnim uvjetima.

Upravo se čita

Image
DRAMA U ZAVRŠNICI

Luka neugodno iznenađen Marininom pobjedom: 'Totalna blamaža i razočaravajuće - jednostavno tragedija!'

RTL/Hina/ 11.2.2015. u 8:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
radioveza sa zagrebom

Zagrebački učenici pričali s astronautom na ISS-u

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba