Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
virtualne otmice i ucjene

Nova pošast na internetu: hakeri zaključaju računalo i traže novac da ga otključaju

Nova pošast na Internetu zove se ransomwarea, odnosno otmica podataka. Hakeri putem posebnih programa žrtvi onemoguće pristup podacima na njezinom računalu sve dok im ne plate otkupninu

Andrej Dimitrijević/ 14.6.2016. u 21:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vaše računalo je blokirano. Ako želite natrag svoje podatke, uplatite otkupninu na sljedeću e-mail adresu", vidite li takvu poruku na svom PC-u znači da ste postali žrtva ransomwarea. Sve ih je više i u Hrvatskoj.

"Imali smo više poziva naših klijenata, odnosno korisnika naših aplikacija da moraju platiti određen iznos novca koji varira u Hrvatskoj, koliko sam čuo, od 5.000 do 10.000 kuna", kazao nam je direktor informatičke tvrtke Ninoslav Rasinec.

Mete su nerijetko tvrtke kojima je to mala cifra za sve ono što u suprotnome gube.

"Treba biti oprezan jer s druge strane se radi o kriminalcima i čim vi pristanete na plaćanje i njihovu igru nemate nikakvu garanciju da će oni vama poslati ključ s pomoću kojeg možete doći do vaših podataka", dodaje Rasinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od žrtava hakeri najčešće traže uplatu u virtualnom novcu -  kriptovaluti bitcoin.

"Svaki novac ostavlja trag, a elektronički novac ostavlja najmanje traga. Gotovo da ga i ne ostavlja", pojašnjava Lucijan Carić, stručnjak za informatičku sigurnost.

Upravo se čita

Image
'To je koncentracijski logor'

Mučna ispovijest ratnog zarobljenika: 'Davali su nam 30 sekundi za jelo, tretirali su nas kao životinje'

U veljači je žrtvom ovog napada postala i bolnica u Los Angelesu. Zbog srušenog sustava stotine pacijenata našlo se u rizičnoj situaciji. Hakeri su čak napali i bazu podataka grada Detroita.

Stručnjaci tvrde kako je ransomware postao glavna sigurnosna prijetnja na internetu jer broj napada stalno raste, a prave obrane od njih zapravo i nema. Kako je ova vrsta kriminala sve izraženija i u Hrvatskoj još lani je upozorio MUP koji je izdao i priopćenje kako minimizirati šanse da se napad dogodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Upozoravamo građane da ne otvaraju poruke e-pošte pristigle od nepoznatih osoba ili sa nepoznatih adresa, kao i da s povećanim oprezom otvaraju poruke sa privicima koji su naizgled bezopasni (primjerice račun ili fotografija) ili sa poveznicama na web adresu", priopćili su iz MUP-a. 

Pomoći će i ako redovno ažurirate operacijski sustav.

"Bitno je reći da imate zadnje neke generacije Windowsa, da radite update redovito, da imate antivirusni program isto tako koji se redovito ažurira", istaknuo je Rasinec.

Međutim, ni to nije garancija da vam računalo neće biti napadnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"U prilično velikoj mjeri je problem i u industriji zaštite koja je u ovom slučaju tragično zakazala i jako u biti kasni za metodama napada", naglašava Carić.

Jedina potpuna obrana je da važne podatke redovno arhivirate u cloud servisu ili izvan računala. Tako će napad, ukoliko do njega dođe, biti - uzaludan, a vaš novčanik - pun.

Andrej Dimitrijević/ 14.6.2016. u 21:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KREIRAN NOVI PROGRAM

Zabranjen vam je 'Fejs' na poslu? Stiže rješenje!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba