kijev i malezija optužuju / 'Teroristi, uz pomoć Rusije, žele uništiti dokaze ovog zločina!'

Image
Foto: AP

I Kijev i Malezija optužuju proruske pobunjenike za pokušaj uništavanja dokaza i premještanje 38 tijela s mjesta nesreće.

19.7.2014.
15:00
AP
VOYO logo

Prorusuki pobunjenici su izmijenili dokaze na mjestu pada zrakoplova na letu MH17, što može potpuno poremetiti istragu, ustvrdila je u subotu, nakon ukrajinske, i malezijska vlada, ocijenivši da su uništeni ključni dokazi u području pada zrakoplova i istaknuvši da to smatra "izdajom" žrtava poginulih u katastrofi.

"Cijelo mjesto nesreće je kompromitirano i postoje znakovi da ključni dokazi nisu sačuvani na mjestu događaja. Takvo ponašanje na mjestu pada zrakoplova može iskriviti samu istragu", rekao je malezijski ministar prijevoza Liow Tiong Lai, koji će stići u Ukrajinu u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesprečavanje takvih uplitanja predstavlja izdaju poginulih", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

"Moramo imati potpuno slobodan pristup cijelom mjestu nesreće i mora nam biti zajamčeno da nisu izmijenjeni dokazi na mjestu nesreće", dodao je ministar. "Najvažnije je odrediti tko je srušio malezijski zrakoplov. Zahtijevamo pravdu", istaknuo je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo istodobno ukrajinska vlada je optužila pobunjenike, koje se sumnjiči za rušenje malezijskoga Boeing, da "pokušavaju, uz podršku Rusije, uništiti dokaze tog međunarodnog zločina".

Separatistički vođa Aleksander Borodaj je rekao u subotu da pobunjenici u istočnoj Ukrajini nisu dirali mjesto pada zrakoplova, ali da su zabrinuti za humanitarnu situaciju jer se tijela poginulih na vrućini raspadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijela nedužnih ljudi leže na vrućini. Ako se odgađanje nastavi, uzimamo si pravo da odnesemo trupla. Pozivamo Rusku fedraciju da nam pomogne i pošalje svoje stručnjake", rekao je Borodaj, samozvani premijer samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

On je rekao na konferenciji za novinare da ne zna zašto stručnjaci još nisu stigli i zaključio da Ukrajinci i ukrajinska vlada nisu zainteresirani za objektivnu istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik proruskih pobunjenika također je kazao promatračima OESS-a, kojima dosad nije omogućen pristup mjestu havarije malezijskog zrakoplova, da će biti izviješteni o rezultatima istrage koju će provesti pobunjenici.

'Teroristi, uz pomoć Rusije, žele uništiti dokaze ovog zločina!'

Malezija je u subotu pozvala ukrajinske snage i proruske pobunjenike da čuvaju mjesto pada zrakoplova te vjeruje da Rusija čini sve što može, dok službeni Kijev optužuje pobunjenike za pokušaj uništavanja dokaza i premještanje 38 tijela s mjesta nesreće, javljaju agencije i prenose da će međunarodni promatrači OESS-a pokušati ponovno doći do mjesta nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai izrazio je bojazan da mjesto nesreće nije propisno osigurano te da se neće očuvati svi dokazi. Također je ocijenio "nečovječnom" mogućnost da im se ne dozvoli pristup mjestu nesreće, prenosi Reuters.

Međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koji nisu forenzični stručnjaci, pokušat će u subotu ponovno doći na mjesto pada zrakoplova pošto su im raniji pokušaj spriječili naoružani proruski separatisti, prenosi agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrači su stigli blizu mjesta pada zrakoplova nedaleko od ukrajinsko-ruske granice, no pobunjenici su im spriječili pristup, rekao je voditelj ekipe OESS-a Thomas Greminger.

To je potvrdio i SerhijTaruta, guverner pokrajine Donjeck kojega je imenovala ukrajinska vlada u Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malezijski ministar vjeruje da Rusija čini sve što može kako bi očuvala pristup do pada zrakoplova i pozvao je cijeli svijetu da pomogne brzo prikupiti posmrtne ostatke.

"Pokušavaju sve što mogu da omoguće Maleziji siguran pristup", rekao je Liow novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liow, koji su subotu putuje u Ukrajinu, i dalje vjeruje da je zrakoplov srušen i da nije "zalutao" u zabranjen zračni prostor te da je ruta leta MH17 jedna od "glavnih zračnih autocesta".

I malezijska aviokompanija Malaysia Airlines izrazila je uvjerenje da nije počinila nikakvu grešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je prst krivnje za uništavanje dokaza uperila u proruske pobunjenike i Rusiju.

"Ukrajinska vlada službeno priopćuje da teroristi, uz pomoć Rusije, pokušavaju uništiti dokaze tog međunarodnog zločina. Prema vladinim podacima, teroristi su 38 tijela prenijeli u mrtvačnicu u Donjeck", stoji u priopćenju u kojem se optužuje stručnjake s "jakim ruskim naglaskom" da su prijetili da će sami obaviti obdukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske vlasti priopćile su da su pretražile 18 od ukupno 25 kvadratnih kilometara te da je nađeno 186 tijela.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo