beogradski mediji špekuliraju / Tko je na redu za posjet, Nikolić ili Grabar-Kitarović?

Image
Foto: Zeljko Lukunic/Robert Anic/PIXSELL

Tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio je prošle godine u službenom posjetu Srbiji i po diplomatskom protokolu sada bi Tomislav Nikolić trebao u uzvratni posjet Zagrebu, kažu srbijanski stručnjaci

8.3.2015.
9:19
Zeljko Lukunic/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Pošto je srbijanski premijer AleksandarVučić na inauguraciji u Zagrebu nepredviđeno pozvao hrvatsku predsjednicu KolinduGrabar-Kitarović u Srbiju, političari i mediji u toj zemlji počeli su licitirati na komu je zapravo red da posjeti koga.

Tadašnji hrvatski predsjednik IvoJosipović bio je prošle godine u službenom posjetu Srbiji i po diplomatskom protokolu sada bi TomislavNikolić trebao u uzvratni posjet Zagrebu, kažu srbijanski stručnjaci, ali i napominju ali da bi zbog odnosa u regiji prednost trebala imati suština, a ne forma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će hrvatska predsjednica poželjeti doći u Srbiju, svakako bismo se o tome dogovorili, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) savjetnik srbijanskog predsjednika i nekadašnji šef diplomacije IvanMrkić komentirajući redoslijed posjeta šefova dviju država.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima je na dan inauguracije hrvatske predsjednice, na pitanje hoće li hrvatski premijer u Beograd, kratko odgovorio: “Ili ću ja ovdje ili premijer Milanović u Beograd. Pozvao sam i u ime (predsjednika Srbije Tomislava) Nikolića Kolindu Grabar-Kitarović da dođe u Beograd gdje će biti veoma srdačno primljena”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL


Profesor Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji diplomat IvoVisković ocijenio je, komentirajući taj poziv, da bi šef države trebao pozivati šefa države, premijer premijera, ali da je “situacija takva, kao što je bilo u tom slučaju, da morate munjevito reagirati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerojatno je premijer u tih petnaestak minuta razgovora koje je imao osjetio da je šansa da se napravi jedan proboj u odnosima. I pitanje je u tim trenucima bi li trebalo poštovati formu ili suštinu. Ja bih dao prednost suštini”, rekao je Visković.

Međutim, RTS navodi kako Vučićev poziv Kolindi Grabar Kitarović u njegovo ime Tomislav Nikolić nekoliko tjedana kasnije tumači suzdržano, uz ocjenu da ne može premijer pozvati drugog predsjednika u goste. "Sada je red da Hrvatska pozove Srbiju. Svako tko se razumije u diplomaciju pitao bi "zašto vi idete dva puta uzastopno u Srbiju, a vi ne idete" - rekao je nedavno Nikolić u razgovoru za državnu televiziju RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući stajališta srbijanskog predsjednika, njegov savjetnik za vanjsku politiku Mrkić kaže kako je siguran da je Vučić uputio poziv “iz najbolje namjere i dobrog odgoja”.

“Ali sada kada prelazimo na diplomatski bonton, prirodno je da kada predsjednik posjeti vašu državu, da uputi poziv domaćinu i da onda domaćin uzvrati posjet”, kazao je Mrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon inauguracije i Vučićeva poziva Grabar Kitarović, beogradski je tisak čak najavio kako će hrvatska predsjednica posjetiti Beograd već u svibnju. Pantovčak to nije potvrdio.

U uredu srbijanskog predsjednika napominju da neće uskratiti gostoprimstvo ukoliko predsjednica Hrvatske poželi doći u Srbiju. “Nije bilo nikakvog opoziva. O tome će se dalje razgovorati, a ako (hrvatska predsjednica) bude poželjela doći, sasvim sigurno da i to možemo dogovoriti”, rekao je Mrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno RTS najavljuje da će o posjetu Kolinde Grabar Kitarović Beogradu ili Tomislava Nikolića Zagrebu biti riječi 11. ožujka na sastanku šefova diplomacija dviju država VesnePusić i IviceDačića.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova u intervjuu za subotnje izdanje “Večernjih novosti” najavljuje da sa Dačićem “raščistiti tu situaciju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako ocjenjuje to što predsednik Srbije sata poručuje kako je sad na redu da Zagreb njega pozove u goste, te “minira li time gotovo ugovoren posjet Kolinde Grabar Kitarović Beogradu”, Pusić je rekla kako će sa svojim srpskim kolegom razgovarati i o mogućim predsjedničkim posjetima.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike