NASTRADALA HERA / Tko ne misli kao Kosor, dobit će otkaz

Image

Vlada se zajapurila jer je Hrvatska energetska regulatorna agencija dala pozitivno mišljenje jednoj tvrtki za poskupljenjem grijanja pa je vrh agencije odlučila smijeniti.

29.4.2010.
11:34
VOYO logo

ZAGREB - Očito ljutita jer se netko, protivno njezinom planu i programu usudio javno oglasiti o mogućim poskupljenjima, premijerka Jadranka Kosor je takvom ponašanju odlučila stati na kraj te je Saboru uputila prijedlog da se smijeni čitavo Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Glavni HERA-in krimen je taj što je, kao samostalna, neovisna i neprofitna javna ustanova odlučila transparentno javnost obavijestiti o svojem djelovanju te je na svojim internetskim stranicama objavila mišljenja na zahtjeve nekolicine opskrbljivača toplinskom energijom za poskupljenjem grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivno je mišljenje dobila samo vinkovačka tvrtka "Vinkovački vodovod i kanalizacija", dok su sve ostale tvrtke dobile negativno mišljenje na zahtjev za poskupljenjem. Premda HERA daje samo mišljenja, dok odluke o poskupljenjima donosi Ministarstvo gospodarstva, pri čemu odluke ne moraju biti u skladu s HERA-inim mišljenjima, u Vladi su se jako zajapurili i čitav ovaj slučaj pokušavaju pretvoriti u veliki skandal.

"To naprosto nije prihvatljivo ponašanje. HERA je svakako neovisno tijelo koje bira Sabor, na prijedlog Vlade, ali HERA, kao ni bilo koja druga agencija ili institucija, nije neovisna od stvarnog života, prilika u Hrvatskoj i u kojima žive građani, a nije neovisna ni od odgovornosti", kazala je premijerka Kosor, prigovarajući što su HERA-ina mišljenja prije objavljena na internetu nego što su stigla u Ministarstvo gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko donosi odluke o poskupljenju bilo čega, onda mora prethodno informirati Vladu i o tome se mora razgovarati danima, mjesecima, a ne da se to iskrca Vladi i kaže sada vi odlučite, čime se Vladu dovodi u neravnopravan položaj", kaže Kosor.

Naljutio se i ministar gospodarstva Đuro Popijač. Po njegovim riječima, zahtjevi tvrtki koje se bave toplinarstvom zaprimljeni su uglavnom u prosincu prošle godine, Ministarstvo ih je poslalo HERA-i, a njezine su ih stručne službe, kaže, obrađivale pet mjeseci. Ističe kako je stiglo 11 zahtjeva, a da je HERA obradila tek sedam te da uz to nije obrazložila svoja mišljenja, "već je ostavljeno Vladi da to učini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto je sada donijeto rješenje za njih sedam, zašto zahtjevi četiri tvrtke nisu obrađeni i objavljeni, da li se radi o diskriminaciji na tržištu, čini li se nelojalna konkurencija?", nizao je pitanja Popijač.

U samoj HERA-i kažu da su se ponijeli po zakonu i u skladu s dosadašnjom praksom. Ističu da donose tek stručne procjene zahtjeva za promjenama visine tarifnih stavki te da o tome ne donose odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo