PREDSTAVNICI U INOZEMSTVU / Tko su krojači hrvatske diplomacije?

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdila je da novi veleposlanik u SAD-u biti Joško Paro - trenutačni predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku. No, prave kadrovske i ostale promjene koje slijede svim ambasadorima predstavljene su na prvom zajedničkom sastanku u Zagrebu.

9.3.2012.
18:45
VOYO logo

Hrvatsku u svijetu predstavlja točno 52 veleposlanika. No, nakon konzultacija ovih dana, neka će se lica vjerojatno promijeniti. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najavljuje povlačenje svih koji posao ne rade kvalitetno, ali i smanjenje broja generalnih konzulata.

Što uopće znači biti veleposlanik? On ili ona šef je diplomatske misije, najviši hrvatski predstavnik koji u drugoj zemlji zastupa političke i gospodarske interese, te pojašnjava stav države. To su obveze, ali ima i primamljivih privilegija. Poput naslova ekscelencija, plaće od oko 5 tisuća eura, plus dodatka od nekoliko stotina eura za dijete i supružnika. Stanarinu plaćaju samo 10 posto iznosa, a ako nema prikladne javne škole, država djeci veleposlanika plaća 90 posto cijene školovanja u privatnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro se uvodi se i nova kategorija - putujući veleposlanici sa sjedištem u Zagrebu, koji će se boriti za hrvatske interese u zemljama subsaharske Afrike i Dalekog istoka.

Mandat od četiri godine, ovisno o potrebama, veleposlanicima se može produljiti, a može se i skratiti, osobito ako zgriješe. Takvih je itekako bilo, osobito tijekom 2009. i 2010. godine.
Ljubomir Čučić, bivši veleposlanik u Belgiji bježao je pa odslužio godinu iza rešetaka zbog zlostavljanja bivše supruge. Neven Jurica, kao veleposlanik u SAD-u  privatne je svrhe potrošio 667 tisuća kuna državnog novca. Jovan Vejnović radnicima u Libiji dobavio više od pet tisuća litara zabranjene žestice, piva i vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo se ponašanje više neće tolerirati jer predsjednik Ivo Josipović, koji u izboru veleposlanika ima zadnju riječ - Hrvatsku iz male zemlje, želi pretvoriti u malu prijateljsku dobronamjernu silu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo