senzacionalno otkriće / Tlo na Marsu slično je pijesku na Havajima!

Image

Rover Curiosity koristio se X-zrakama pri analizi atomske strukture kristala na tlu Crvenog planeta. To je prvi put da je tehnologija poznata kao difrakcija X-zrakama korištena za analizu tla izvan Zemlje.

31.10.2012.
13:26
VOYO logo

Prema prvim podacima uzorci minerala koje je na Marsu prikupilo svemirsko vozilo Curiosity, zapanjujuće su slični vulkanskom pijesku na Havajima, objavili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA-e.

Vozilo koje stručnjaci zovu rover koristilo se X-zrakama pri analizi atomske strukture kristala na tlu Crvenog planeta. To je prvi put da je tehnologija poznata kao difrakcija X-zrakama korištena za analizu tla izvan Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curiosity je dosadašnjom analizom pokazao da su zrnca pijeska s Marsa slična bazaltnom tlu kakvo je pronađeno u vulkanskim regijama na Zemlji, primjerice na otočju Havaji.

Znanstvenici žele prikupljanjem informacija s Marsa ustanoviti ima li života na tom planetu koji je u Sunčevu sustavu najsličniji Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rover Curiosity spustio se u kolovozu na golem krater blizu Marsova ekvatora i u misiji bi trebao biti dvije godine. To je prva NASA-ina astrobiološka ekspedicija nakon istraživanja Vikinga 70-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo