nepovratan proces / Topljenje ledenjaka: 'Prešli smo točku s koje više nema povratka'

Image
Foto: PHOTOS.COM

U proteklom su se razdoblju najviše prema moru pomaknuli ledenjaci Smith i Kohler. Ipak, borbu protiv globalnog zagrijavanja moglo bi usporiti topljenje ledenjaka i njihovo pomicanje.

13.5.2014.
12:20
PHOTOS.COM
VOYO logo

Golemi ledenjaci na zapadnom dijelu Antarktike zbog globalnog su zagrijavanja ušli u 'nepovratan proces topljenja' koji bi mogao podizati razinu oceana sljedećih desetljeća, rekli su znanstvenici.

Šest ledenjaka, koje odozdo polako otapaju sve toplije vode oceana oko Antarktike, kreću se prema Amundsenovu moru, pokazalo je izvješće čiji se zaključci temelje na satelitskim i radarskim mjerenjima od 1992. do 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snimke pokazuju da su veliki dijelovi zapadnoantarktičkog ledenog pokrova ušli u stanje nepovratnog povlačenja", rekao je vodeći autor studije Eric Rignot s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu.

"Priobalni dijelovi ledenjaka leže na stijenama ispod razine mora te zadržavaju goleme količine leda, ali su zbog sve viših temperatura mora osjetljivi na topljenje", rekao je Rignot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je situaciju na ledenjacima na zapadu Antarktike usporedio s otvaranjem boce vina koja je vodoravno polegnuta.

"Taj dio Antarktike bit će glavni pojedinačni faktor porasta razine mora u sljedećim desetljećima pa i stoljećima, budući da ledenjaci sadrže dovoljno vode za porast razine svjetskih oceana za 1,2 metra", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prešli smo točku s koje više nema povratka", rekao je Rignot.

On je naglasio da su radarske snimke pokazale, primjerice, da ispod ledenjaka nema nikakvih planinskih lanaca ili uzvišenja koja bi mogla zadržati led.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklom su se razdoblju najviše prema moru pomaknuli ledenjaci Smith i Kohler. Ipak, Rignot je naglasio da bi borba protiv globalnog zagrijavanja mogla usporiti topljenje ledenjaka i njihovo pomicanje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo