NOVI DOKAZI / Torinsko platno nije srednjovjekovna krivotvorina?

Image
Foto: channel4.com

Torinsko platno, u koje je navodno bio zamotan Isus Krist, predstavlja misterij već jako dugo vremena, a sada znanstvenici tvrde da su dvojbe riješene te da platno nije srednjovjekovna krivotvorina.

29.3.2013.
8:57
channel4.com
VOYO logo

Torinsko platno, koje se čuva u katedrali u Torinu, dugo je pet metara, a na njemu se jasno vide obrisi čovjeka s dugom kosom i bradom te mrlje od krvi koje odgovaraju Isusovim ranama na rukama i stopalima.

Vjernici već dugo vremena tvrde da je u Torinsko platno uistinu bio umotan Isus Krist, dok jedan dio znanstvene zajednice kaže da se radi o običnoj krivotvorini koja potječe iz srednjeg vijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je dio talijanskih znanstvenika stao na stranu vjernika pa će danas biti izdana knjiga "Misterij platna", novinara Saverija Gaeta i profesora Giulija Fantija u kojoj se tvrdi da Torinsko platno zbilja potječe iz perioda između 300. godine prije Krista do 400.godine nakon Krista. Njihova studija imala je za cilj provjeriti pravo vrijeme nastanka platna i otkloniti sumnje da se radi o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Torinsko platno ovaj je put prošlo tri testa, dva kemijska i jedan mehanički i rezultati su pokazali da sastav platna odgovara sastavu tkanina koje su se koristile za pokapanje mrtvih u doba Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo