PREDSJEDNIK U BOLNICI / Totalni kaos u Ekvadoru, u tijeku pokušaj puča

Nezadovoljni policajci i vojnici zaposjeli su sjedište policije i međunarodni aerodrom, a zatim su lakše ozlijedili predsjednika, koji je zatočen u bolnici i strahuje za vlastiti život.

30.9.2010.
21:13
VOYO logo

QUITO - U velikom dijelu Ekvadora policija je odbila u četvrtak poslušati naredbe, a pridružili su joj se i niži vojni časnici te su preuzeli nadzor nad najvećom policijskom bazom i aerodromom u glavnom gradu Quitu što je izazvalo nesigurnost i žestoke nerede na ulicama.

Predsjednik Rafael Correa pokušao je na ulici razgovarati s prosvjednicima, no dio njih ga je napao i počeo polijevati vodom tako da je on, nakon što su njegovi tjelohranitelji na plavce ispalili suzavac, s lakšim ozljedama prebačen u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otamo se javio telefonom državnoj televiziji te je, uz napomenu da strahuje za vlastiti život, demonstrante optužio da pokušavaju izvesti puč. U međuvremenu je proglasio izvanredno stanje, a nazvao je i Huga Chaveza u susjednoj Venezueli, koji mu je dao punu podršku.

Istovremeno, Peru je zatvorio svoju granicu s Ekvadorom, a iz država diljem svijeta stigli su izrazi zabrinutosti zbog nagle eskalacije stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javljaju agencije, pobuna se vrlo brzo proširila na cijelu državu, tako da je više prometnica blokirano, većina domaćih i međunarodnih letova je otkazana, a banke i škole su zatvorene. Zbog straha od pljačkaških pohoda, sve je više zatvorenih trgovina.

Policija prosvjeduje protiv zakona koji je u utorak donijela nacionalna skupština, a po kojem se ukidaju policijska odličja i bonusi. Taj zakon pogađa i vojsku tako da su na ulicama Quita viđeni i vojnici kako nose protuvladine transparente. Jedan od policajaca je izjavio kako će Correa vidjeti što će mu se dogoditi kada samo na sat vremena ostane bez policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, general Luis Gonzalez, načelnik združenog stožera ekvadorskih oružanih snaga, istaknuo je da vojska i dalje sluša "naredbe svoga glavnog zapovjednika predsjednika Rafaela Corree".

Na poziv ekvadorskog ministra vanjskih poslova pred bolnicom se okupio veći broj pristaša predsjednika na koje je u jednom trenutku suzavcem navalila neposlušna policija. Zasad nema informacija ima li ozlijeđenih ili ubijenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prva ovakva kriza u Ekvadoru, zemlji u kojoj živi 14 milijuna ljudi, otkako je Correa preuzeo dužnost predsjednika 2006.

Ekvador ima dugu povijest političke nestabilnosti. Tri su predsjednika svrgnuta s dužnosti u uličnim prosvjedima tijekom gospodarskih previranja u desetljeću prije dolaska Corree na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke kaosa u Ekvadoru u videoprilogu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike