presuda suda / Trojica nizozemskih vojnika oslobođena optužbi za smrt Bošnjaka u Srebrenici

Image
Foto: www.thinkstockphotos.com

Nesposobnost nizozemskih mirovnih snaga da Srebrenici zajamči status sigurnog područja imala je dugoročne političke posljedice u Nizozemskoj

29.4.2015.
13:32
www.thinkstockphotos.com
VOYO logo

Nizozemski sud u srijedu je donio presudu prema kojoj trojicu nizozemskih vojnika koji su trojicu bosanskih muslimana potaknuli da napuste UN-ovu bazu u Srebrenici, ne treba sudski goniti zbog njihove smrti.

Rodbina triju žrtava od sudaca je tražila da državno odvjetništvo podigne optužnice protiv nizozemskog zapovjednika ThomaKarremansa i dvojice njegovih podređenih, koje bi ih teretile da su svjesno dopustili da trojica Bošnjaka otiđu u smrt ili su ih na to prisilili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prizivni sud u Arnheimu objasnio je da je tužiteljstvo donijelo ispravnu presudu kada je prošle godine odlučilo ne pokretati sudski proces protiv trojice nizozemskih vojnika.

"Zamjenik bataljuna nije bio obvezan znati da je MuhamedNuhanović mogao biti ubijen nakon odlaska iz baze", stoji u priopćenju suda te se dodaje da ta činjenica oslobađa Karremansa optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuhanovićev otac Ibro bio je prestar za vojnu službu i mogao je ostati u bazi no dobrovoljno je odlučio odande otići zajedno sa suprugom i sinom. "To je bila hrabra odluka koja zaslužuje svako poštovanje. No riječ je o njegovoj odluci, za koju se optuženi ne može smatrati odgovornim", stoji u objašnjenju suda.

Nesposobnost nizozemskih mirovnih snaga da Srebrenici zajamči status sigurnog područja imala je dugoročne političke posljedice u Nizozemskoj, zbog čega je 2002., nakon izvješća u kojemu se nizozemski vojnici kritiziraju za vojne propuste u Bosni i Hercegovini, vlada podnijela ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo