SVAĐA U DAVOSU / Turci dočekali svog premijera kao heroja

Nakon verbalnog sukoba s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, Erdogan je napustio gospodarski forum u Davosu što je izazvalo oduševljenje Turaka.

30.1.2009.
13:54
VOYO logo

ISTANBUL - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan dočekan je u petak rano ujutro kao nacionalni junak u istanbulskoj zračnoj luci gdje su ga po povratku iz Davosa došle pozdraviti tisuće pristaša zadovoljnih zbog njegove svađe s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i napuštanja rasprave o sukobu u Gazi. Kako navode televizijske postaje, u istanbulskoj međunarodnoj zračnoj luci Ataturk u dva sata ujutro okupilo se više od pet tisuća ljudi koji su nosili turske i palestinske zastave i radosno pozdravljali svog premijera.

Okupljeni Turci su izvikivali slogane protiv Izraela zbog njegove ofenzive na pojas Gaze i Erdoganu jednodušno uzvikivali: "Ponosimo se tobom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski premijer se razbjesnio na javnoj raspravi u okviru Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u četvrtak, napustivši dvoranu i predbacujući organizatorima da mu nisu dopustili dovoljno dugu repliku nakon poduljeg nastupa izraelskog predsjednika Shimona Peresa, koji je strastveno nastojao opravdati akciju u Gazi.

Dok je govorio, Peres je često pogledavao prema Erdoganu koji je ranije kritizirao izraelsku akciju u Gazi, rekavši kako je to područje "zatvor na otvorenom". - Zašto su nas gađali raketama? Gaza nije bila pod opsadom. Zašto su nas napadali, što hoće od nas? U Gazi nije bilo niti dana gladi. Što biste vi učinili da na Istanbul svakodnevno pada stotinu raketa? -  govorio je Peres, emotivno podižući ton, kako javljaju agencije. Erdogan je Peresu rekao kako "Izraelci ubijaju ljude", a na Peresov podignut ton poručio mu je da to radi jer "ima grižnju savjesti". Nakon toga  mu je moderator rasprave, novinar Washington Posta David Ignatius, uzeo riječ što je turskog premijera dodatno razljutilo pa je napustio raspravu i rekao da se više nikada neće vratiti u Davos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo