travarka izazvala epidemiju / Tvrdila da može izliječiti ebolu pa prouzročila njeno masovno širenje

Image
Foto: AP Images

Travarka iz Sokome, zabačena sela blizu gvinejske granice, tvrdila je da ima moć izliječenja ebole. Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila ta žena pa se počela se širiti.

20.8.2014.
13:55
AP Images
VOYO logo

Ebola je zahvatila Sijera Leone pokosivši stotine života, ali bez iskre koju je zapalila tradicionalna izlječiteljica koja je tvrdila da liječi hemoragičnu groznicu čime je privukla bolesne iz susjedne Gvineje, virus možda nikad ne bi prešao granicu, prenosi u srijedu AFP.

Ta travarka iz Sokome, zabačena sela blizu gvinejske granice, "tvrdila je da ima moć izliječenja ebole", priča Mohamed Vandi, medicinski dužnosnik u gradu Kenema na istoku Sijera Leonea, središta epicentra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila ta žena", dodao je on. "Zarazila se i umrla. Tijekom sprovoda zarazile su se i žene iz okolice."

Sudionici pogreba potom su se raspršili po brdašcima u pograničnom području, izazvavši lančanu rekaciju smrtnih slučajeva, a potom javnih pokopa, izvora novih zaraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus se pretvorio u epidemiju kad je stigao 17. lipnja u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika koji je već držao tužan svjetski rekord u Lassa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.

No, usprkos iskustvu s tim tipom bolesti, bolnica u Kenemi nije se mogla odruprijeti brutalnosti novog virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvanaest je bolničarki među 277 mrtvih osoba zabilježenih nakon prvog slučaja zabilježenog u Kenemi. Desetak zaraženih bolničarki ozdravilo je.

U bolnici je jedini odjel na svijetu za izolaciju od Lassa groznice, podalje od glavne zgrade, a postoji i odjel za izolaciju od ebole, podignut na brzinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preminule bolničarke i one koje su preživjele nisu mogle znati da će biti zaražene. Krećemo u novu borbu. Virus ebole ponovno je ovdje te učimo malo po malo", priznao je Vandi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od početka epidemije u ožujku na zapadu Afrike oboljelo je 2.240 ljudi, od kojih je umrlo njih 1.229.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO je epidemiju ebole u zapadnoj Africi 8. kolovoza označio kao "izvanredan događaj" i "međunarodni zdravstveni rizik" te je preporučio izvanredne mjere u zahvaćenim zemljama.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo