Ne zna se ni ušteda / U Centralnom obračunu plaća tek desetina od 240.000 zaposlenih

Saborski zastupnici i zaposlenici već su u sustavu Centralnog obračuna plaća. Baš kao i 24.000 ostalih zaposlenih kod države. No, problem je što jedan od ključnih projekata Vlade kaska. To je tek deset posto zaposlenika, a nema ni izračuna ostvarene uštede.

10.7.2013.
18:45
VOYO logo

Arsen Bauk kaže da ima razloga za zadovoljstvo. Sustav Centralnog obračuna plaća razvija se bolje od planiranog.

U travnju su u sustavu Centralnog obračuna plaća bile 22 institucije sa  13.977 zaposlenih. U lipnju je brojka osjetno veća, 83 institucije i 24.300 zaposlenih. To je ipak tek kap u moru u odnosu na 230.000, koliko se pretpostavlja da je zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru.

No Bauk ne sumnja da će rokovi biti ostvareni.

"Uz ogradu da iz toga izuzmemo one osobe koje iz sigurnosnih razloga ne mogu ući u sustav, mislim da je kraj godine rok kada ćemo tu priču imati manje više završenu", izjavio je ministar uprave Arsen Bauk.

Iako u Ministarstvu financija ne žele točno reći koliko su dosad uštedili zahvaljujući Centralnom obračunu plaća, ne sumnjaju u njegov uspjeh. Jer tehničke su pretpostavke, tvrde, tu.

"Sada je samo na institucijama koliko su one ažurirale podatke da brzo uđu unutra, preko 100 djelatnika Fine je u call centrima, obučavaju djelatnike kako da se upišu. Mali problem je što nemamo još uvijek od tih institucija ažurirane podatke o sustavu, a oni po zakonu o registru u osam dana trebaju svaku promjenu ažurirati u sustavu", pojasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

No, upravo tu bi mali problem mogao postati veliki, jer mnoge su se plaće krivo obračunavale na štetu državnog proračuna. Svjesni su toga u zdravstvu, možda i najvećem zalogaju za Centralni obračun plaća, gdje bi šefovi odjela dežurali kao šefovi odjela, a ne kao, primjerice, kirurzi.

"Međutim, to nije dobro. On ne dežura kao šef odjela, on dežura kao specijalista određene specijalnosti i njegov koeficijent je bio veći za nekoliko indeksnih poena nego što je trebao bit", poručila je pomoćnica ministra zdravlja za pravne i financijske poslove Ljubica Đukanović.

Pa će tako KBC Rebro sa svojih 5.500 zaposlenih biti prva zdravstvena institucija u sustavu, nakon koje bi trebale slijediti druge. No, ako i bude sve u redu sa zdravstvom, u sustav moraju ući još policija, vojska te znanost i obrazovanje. Oporba zbog svega ne vjeruje u sretan kraj.

"Oni nisu hranili sustav, vi ako hoćete da sustav funkcionira morate ga nahraniti podacima. Oni to nisu napravili i s obzirom da nisu tvorci sustava nego su samo preuzeli neku staru ideju, nisu znali za zamke sustava i onda se moralo dogoditi ovo što se dogodilo", rekao je HDZ-ovac Ivan Šuker.

Događa li se zbilja nešto dobro ili loše, znat će se već ovu jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo