sjednica vlade / 'U dva tjedna s listi čekanja 'skinuto' gotovo 8.000 pacijenata'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je Europska komisija jučer objavila da su se makroekonomski rizici u Hrvatskoj značajno povećali te najavila da zbog toga planira uvesti još stroži nadzor, Zoran Milanović nije rekao ni riječi o upozorenjima iz Bruxellesa na današnjoj sjednici Vlade

26.2.2015.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović otvorio je sjednicu Vlade pozdravom novoj organizaciji i praksama u sustavu zdravstva. 

"Znamo za problem lista za čekanje. Ima ih i Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo, ima ih i Hrvatska. Posljedica je to zagušenosti sustava, starosti stanovništva, ali ovo su konkretne brojke: u dva tjedna provođenja Programa plus s listi čekanja 'skinuto' je gotovo 8.000 ljudi. To su konkretne brojke i konkretni rezultati.  Dokaz da se uz dobru organizaciju mogu napraviti pozitivni pomaci", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako se ne smije dogoditi da se nabavljaju aparati i ostaju stajati neiskorišteni. Zašto da budu pokriveni, zašto da ih pokriva prašina? Za to su potrebni ljudi, potrebne su medicinske sestre i liječnici. Danas je inače i međunarodni dan liječnika, ako se ne varam, čestitam svim liječnicima", dodao je predsjednik Vlade prije nego što je izglasan dnevni red današnje sjednice. 

Iako je Europska komisija jučer objavila da su se makroekonomski rizici u Hrvatskoj značajno povećali te najavila da zbog toga planira uvesti još stroži nadzor, Milanović nije rekao ni riječi o upozorenjima iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okvir za doniranje hrane

Ministri su usvojili nacrt konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi. 

"Uspostavljen je pravni okvir za povlačenje 800 milijuna eura godišnje iz dva europska fonda. Zakonom su obuhvaćene i mjere promocije, potpora, prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda, bolje analize i inspekcije. Također su uvedene i ovrhe, ali i odredba o doniranju hrane potrebitima", pojasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno je bitan zakonski okvir za doniranje hrane. Ovim zakonom je prvi puta u 20 godina stvoren pravni okvir za doniranje hrane ljudima u ugroženim područjima. Inače se dosad bacala hrana koja se htjela donirati jer se na nju morao plaćati PDV", dodao je Milanović, a Jakovina se složio. 

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Vrhovni sud više ne mora odlučivati o svakoj delegaciji'

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ukratko je prezentirao nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o izmjenama zakona kako bismo se reorganizirali. Definiramo stalnu službu, sudbene dane, pravosudne inspekcije, sud prakse, itd.", rekao je osvrčući se na Zakon o sudovima.

"Omogućujemo lakšu delegaciju predmeta s područja zajedničkog višeg suda. Vrhovni sud više ne mora odlučivati o svakoj delegaciji", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odgađa se razdvajanje braniteljskih mirovina'

Na dnevnom redu Vlade našao se i Zakona o mirovinskom osiguranju. Njima se hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za šest mjeseci, do kraja lipnja, odgađa razdvajanje mirovina na dio temeljem radnog staža i dio temeljem braniteljskog statusa. 

"Odgađa se razdvajanje braniteljskih mirovina do 30. lipnja 2015. Također je uspostavljeno jedinstveno tijelo vještačenja pri Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom", pojasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razdvajanjem se braniteljske mirovine ne smanjuju, odnosno razdvojena mirovina u srpnju bit će jednaka svoti isplaćene mirovine u lipnju.

Predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju preciznije se uređuju odredbe o rokovima za prijavu samostalnih obveznika te prijava radnika kod poslodavaca. Poslodavac je dužan radnika prijaviti najranije osam dana prije, a najkasnije prije početka rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Od 1.1.2015. niti jedan radnik ne može početi raditi kod poslodavca ukoliko nije prijavljen u mirovinski sustav", podsjetio je Mrsić.

Također se određuje da osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja. Dosadašnji korisnici prijevremene starosne mirovine zbog dugogodišnjeg osiguranja preveli bi se na "starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika", a radi jedinstvenog praćenja broja tih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđaju i usklađenje s odredbama Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, pa se tako omogućuje ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo, a neformalno se životno partnerstvo može izjednačiti s izvanbračnom zajednicom.

"Omogućujemo i ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć Makedoniji

Vlada je prihvatila prijedlog da se Republici Makedoniji pomogne sa 100.000 eura nakon poplava koje su tu zemlju pogodile u siječnju. Makedonija je u istom iznosu pomogla Hrvatskoj nakon poplava prošle godine.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo