otkriće kod Iloka / U dvorištu našao kosti mamuta kopajući septičku jamu

Fosilni ostaci mamuta pronađeni su u dvorištu jedne obiteljske kuće u Mohovu nedaleko Iloka, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Iloka.

26.10.2012.
16:10
VOYO logo

U muzeju nemaju drugih saznanja o pronalasku ostataka mamuta u Mohovu jer, kako navode, zakonski nisu nadležni za radove na njihovu iskapanju, već samo za pohranu pronađenih ostataka.

Dražen Japundžić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu za Hinu je rekao kako je na osnovu nekoliko fotografija pronađenih ostataka mamuta, koje je dobio na uvid, razvidno da je riječ o mladom primjerku vunastog mamuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O starosti pronađenih ostataka za sada je, samo na osnovu fotografija, teško govoriti. Mogu samo reći da se radi o razdoblju gornjeg pleistocena. Riječ o kostima mladog mamuta iz vremena od prije 10 do 15 tisuća godina. No, dosta mi je zanimljiv i sediment koji upućuje na to da bi se na toj lokaciji možda mogao pronaći i cijeli skelet, a to bi bilo spektakularno ", kazao je Japundžić dodajući kako su na području istočne Slavonije ostatci mamuta do sada pronađeni na području Vinkovaca, Vukovara, Bapske i Slavonskog Broda.

Japundžić je također napomenuo da bi nalazište trebalo preventivno zaštiti do dolaska arheologa i drugih stručnjaka koji će procijeniti u kakvom je nalaz stanju te organizirati iskapanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatke vunastog mamuta pronašli su radnici kopajući septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće u Mohovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo