Ured za suzbijanje zlouporabe / U Europi lani otkriveno 116, u Hrvatskoj 18 novih droga

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Petković je uoči seminara o farmakologiji i toksičnosti novih droga za liječnike i zdravstvene radnike u županijskim zavodima za hitnu medicinu i bolnicama izrazio zabrinutost

16.3.2015.
11:48
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

U Europi je lani registrirano 116 novih droga, dok je u istodobno hrvatski Centar za kriminalistička vještačenja otkrio 18 novih psihoaktivnih tvari koje je policija zaplijenila u svojim akcijama ili u suradnji sa carinom i sanitarnom inspekcijom, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga ŽeljkoPetković.

Nove droge ne mogu se svrstati ni u jednu poznatu skupinu

Petković je uoči seminara o farmakologiji i toksičnosti novih droga za liječnike i zdravstvene radnike u županijskim zavodima za hitnu medicinu i bolnicama izrazio zabrinutost jer se nove psihoaktivne tvari ne može svrstati ni u jednu poznatu skupinu, budući da se radi o potpuno novim spojevima koji se pojavljuju na tjednoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je utvrditi kakva je farmakologija tih tvari i opseg štete koju mogu prouzročiti i kako spriječiti daljnja trovanja, te poučiti liječnike i one koji pružaju prvu pomoć kako pomoći osobama koje ih konzumiraju", kazao je Petković.

Ipak, dodao je, koliko se god trudili smanjiti dostupnost novih droga, o čemu svjedoče i zadnje akcije policije, carine i sanitarne inspekcije, takve tvari će uvijek pronaći način izlaska na tržište, uzrokovati trovanje, pa i dovesti do smrtnih posljedica, kao u nedavnom slučaju maloljetne osobe u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tijekom zadnjih nekoliko godina i u Hrvatskoj je postao dostupan široki spektar novih psihoaktivnih tvari od kojih mnoge još nisu pod zakonskom kontrolom, a dostupne su u ponudi smart shopova, putem interneta i na ilegalnom tržištu droga.

Porast uporabe novih psihoaktivnih tvari

Istraživanja o uporabi i dostupnosti novih psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj ukazuju na porast uporabe sa 7,8 posto u 2011. godini na 13,9 posto u 2013. Tijekom 2012. zaplijenjeno je tako pet novih psihoaktivnih tvari, 2013. identificirano je dodatnih 12, a u 2014. još 18 novih droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastuća pojava novih droga (legal highs) predstavlja veliki izazov za Europu. Podaci pokazuju da su 2012. putem nacionalnih sustava ranog upozoravanja na području EU otkrivena 73 nova spoja koji oponašaju učinke tzv. klasičnih droga, 2013. otkrivena su 82 spoja, a tijekom 2014. otkriveno je 116 novih droga.

Po podacima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, od 2008. do 2013. broj zapljena novih psihoaktivnih tvari povećan je sedam puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2013. je tako zaplijenjeno tri tone psihoaktivnih tvari, od čega su 85 posto sintetski kanabinoidi i katinoni.

Pojava fenomena novih droga, upozoravaju stručnjaci, zahtijeva kontinuirano razvijanje sustava praćenja zdravstvenih posljedica njihove uporabe u Hrvatskoj pomoću znanstvenih i profesionalnih kapaciteta kliničkih toksikoloških laboratorija, hitnih medicinskih službi i ostalih relevantnih sektora u zdravstvenom sustavu, kako bi se omogućila identifikacija novih psihoaktivnih tvari u biološkim uzorcima intoksiciranih osoba i njihovo učinkovito liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskim zdravstvenim radnicima će na seminaru praksu i modele za borbu protiv novih droga prenijeti stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke i Švedske.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo