epidemija se širi / U Hrvatskoj 60-ak oboljelih od ospica, najviše u Zagrebu

Image
Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA

Većina oboljelih bila je u kontaktu s osobama preko kojih je virus importiran iz BiH, gdje je prošle godine evidentirano 3400 oboljelih od ospica i gdje je procijepljenost niska, te iz Slovenije i Srbije.

4.2.2015.
18:44
Thinkstock/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Od ospica je do danas oboljelo 60 osoba u Hrvatskoj, od čega najviše, njih pedesetak, u Zagrebu i okolici. Grupe oboljelih zabilježene su na Peščenici, u Susedgradu, Sesvetama i Novom Zagrebu. Manji je broj oboljelih u Rijeci i nekoliko u Vinkovcima, pa se može govoriti o epidemiji manjih razmjera, potvrđeno je iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

"Najviše je djece koja nisu cijepljena, te nekoliko slučajeva djece školske dobi i mlađih osoba", rekla je dr. IvaPemNovosel, dežurna epidemiologinja.

Sredinom prosinca u Hrvatskoj je troje članova šire obitelji oboljelo od ospica, nakon što je jedan od njih donio virus iz inozemstva, najvjerojatnije iz Njemačke, i prenio ga ostalima koji nisu bili cijepljeni.

Većina oboljelih bila je u kontaktu s osobama preko kojih je virus importiran iz BiH, gdje je prošle godine evidentirano 3400 oboljelih od ospica i gdje je procijepljenost niska, te iz Slovenije i Srbije. Većina su necijepljene osobe ili one kojima je cijepni status nepoznat, odnosno ne znaju jesu li cijepljene ili nisu.

Hrvatska inače ima visoku procijepljenost: prvu dozu cjepiva (s navršenih godinu dana) primi 94% stanovništva, a drugu dozu (polaskom u školu) 97%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu ona iznosi 95%. Najmanja procijepljenost, prema izvještajima regionalnih epidemiologa, ima Splitsko-dalmatinska županija sa 85 postotnom procijepljenošću te Dubrovačko-neretvanska sa 90 postotnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo