Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
borba protiv nasilja

U Hrvatskoj je 300 žena ubijeno od strane muževa ili partnera

U zadnjem desetljeću u Hrvatskoj je smrtno stradalo više od 300 žena, a ubojice su bili bračni partneri, supružnici, sinovi ili članovi obitelji.

Image
RTL/Hina/ 21.10.2014. u 14:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom zadnjih desetak godina 300 žena ubili su njihovi supruzi, partneri, sinovi ili članovi obitelji, no iako je taj trend u padu, samo prošle godine život je izgubilo 11, a u prvom polugodištu ove godine tri žene, neki su od podataka iznesenih na današnjoj konferenciji o Konvenciji VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Hrvatskom saboru.

Sudionici konvencije isticali su potrebu da Hrvatska što prije ratificira Konvenciju i suglasili se kako, unatoč tome što nam je zakonodavstvo u području nasilja nad ženama i u obitelji usklađeno s europskim, praksa govori drugačije.

"Nasilje nad ženama je najraširenije kršenje ljudskih prava u svijetu i to nas mora zabrinuti", poručio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Izražavajući uvjerenje kako će Hrvatska uskoro potpisati Konvenciju, Leko je kazao kako su u nju ugrađeni najbolji modeli i praksa pojedinih europskih država u reguliranju tog vrlo značajnog društvenog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mijenjajmo, ažurirajmo i dopunjavajmo naše zakone te ih efikasno provodimo, to je i prilika da se propitamo o učinkovitosti pravosuđa kada se radi o sankcioniranju takvih kaznenih djela i društveno opasnog ponašanja", poručio je predsjednik Sabora.

"Nasilje je zlo i sramota onoga tko zlo primjenjuje, a ne žrtve tog zla, a to treba osvijestiti", rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Upravo se čita

Nasilje nad ženama je, kaže, duboko ukorjenjeno, ne samo u hrvatskom društvu, već u cijelom svijetu, a skala tog nasilja varira od zemlje do zemlje.

"U doba rata posebno je bilo dramatično nasilje nad ženama, a po prvi se puta na području bivše Jugoslavije silovanje pojavilo kao sredstvo borbe i kao način kako kroz taj strašni čin voditi rat i provoditi etničko čišćenje", podsjetio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Teška ekonomska situacija, upozorio je, potencira opasnost od nasilja. U zadnjem desetljeću u Hrvatskoj je smrtno stradalo više od 300 žena, a ubojice su bili bračni partneri, supružnici, sinovi ili članovi obitelji", rekao je Josipović dodavši da, iako broj ubijenih žena pada, prošle je godine život izgubilo njih 11, a u prvoj polovici ove godine tri.

Ne smanjuje se, kaže, broj silovanja, koje je teško dokazati, posebno ako se radi o ženama koje su u braku.

"Zbog srama i predrasuda u društvu žene ne prijavljuju nasilnike, a situacija je posebno teška na selu", upozorio je Josipović.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Također je napomenuo kako se u postupku u kojem se kažnjava nasilnik treba dokinuti sekundarna viktimizacija jer, ističe, sam postupak na neki je način novo poniženje za ženu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamenatarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Flego poručio je kako bi nam trebalo biti stalo, ne samo do sanacije posljedica, već i do prevencije.

"Kada sam 2010. pisao prijedlog Rezolucije o borbi protiv nasilja u školama, otkrili smo na švedskom primjeru da prevencija košta 150 dolara po učeniku, a da su direktne i indirektne štete za društvo i sve sudionike između milijun i tristo i milijun i petsto tisuća dolara u radnom vijeku od 35 godina", rekao je Flego.

Tijekom skupa iznesena su iskustva u procesu ratifikacije i zagovaranja za ratifikaciju Konvencije u nizu europskih zemalja, a predstavljena je i studija Analize usklađenosti zakonodavstva RH s konvencijom VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

RTL/Hina/ 21.10.2014. u 14:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba