zakon nezavisnih ljevičara / 'U Hrvatskoj je ključno promijeniti klimu da se lopovluk isplati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Branko Vukšić, Slavko Linić i Nikola Vuljanić predstavili su prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine koji, kako kažu, može riješiti pljačku u privatizaciji

31.3.2015.
12:31
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski klub "nezavisnih ljevičara" održao je konferenciju za medije na temu "Prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine kojim će se sankcionirati i pretvorbeni kriminal".

"U Hrvatskoj postoje ljudi koji imaju enormnu imovinu, a ne rade ili imaju plaću kojom nisu mogli steći kuće, bijesne aute i slična bogatstva. Našli smo model u kojem se može riješiti i pljačka u privatizaciji, da se vidi kako je zarađen onaj prvi milijun kuna s kojim su mnogi onda gradili bogatstvo", rekao je Branko Vukšić.

Nikola Vuljanić kaže kako je privatizacijskom pljačkom ozakonjena korupcija u Hrvatskoj te da je ključno promijeniti klimu da se lopovluk isplati.

"Drugi razlog za donošenje ovog zakona je porezna evazija, koja je u Hrvatskoj postala nacionalni sport, a od nje nema goreg kriminala. Već postoji mehanizam u Općem poreznom zakonu da se to sankcionira. Predlažemo da, ako se ustanovi nesklad između imovine i primanja, taj iznos oporezuje posebnom stopom (45%, 5% više od najviše stope poreza na dohodak), odmah i samo u kešu, bez rata. Jer kad je imovina sticana, sticana je u hrpi, pa se može i platiti u hrpi. Predlažemo zapriječene kazne i za zaposlenike Porezne uprave, vještake i one koji ustanove nezakonito stečenu imovinu, a ništa ne poduzmu", rekao je Vuljanić.

Slavko Linić kaže kako se ovaj Zakon ne odriče sudskih postupaka kojima se utvrđuju nepravilnosti iz privatizacije.

"Mi ocjenjujemo da taj postupak traje predugo i stvara frustracije kod građana. Ovim se zakonom daje smjer poreznoj upravi, na koga da idu. Kao što znate, počelo se s pjevačima, umjesto da se počelo s ispitivanjem imovine stečene u privatizaciji. Zakon je prihvatljiv za europske pojmove jer je EK kao jedan od prioriteta stavila borbu protiv porezne evazije", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo