NI U OSIJEKU, NI U ZAGREBU / U Hrvatskoj nema zaraženih

Image

Nijedan laboratorijski nalaz na sedam sumnjivih slučajeva nije pozitivan na virus svinjske gripe, što znači da u Hrvatskoj zaraženih još nema.

30.4.2009.
14:08
VOYO logo

ZAGREB - Prema laboratorijskim nalazima pristiglima u četvrtak, nitko od šestero osječkih studenata nije zaražen smrtonosnim virusom svinjske gripe.

U osječkoj je bolnici prvo bila zadržana 22-godišnjakinja s povišenom temperaturom, općom malaksalošću i glavoboljom, a ubrzo su se s nešto blažim simptomima javili i njezini kolege, koji su se prije nekoliko dana vratili sa studentske razmjene u SAD-u. Svi su u četvrtak, nakon preventivnog tretmana antivirusnim lijekovima, pušteni kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu zdravstva doznaje se da ni u slučaju djeteta, koje su u četvrtak pregledali na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti zbog sumnje na svinjsku gripu, laboratorijski nalazi nisu pozitivni na virus H1N1.

Ministar zdravstva Darko Milinović građanima je poručio kako nema potrebe da se liječnicima javljaju svi s temperaturom iznad 38 stupnjeva, već da ta preporuka vrijedi samo za osobe koje su boravile na područjima sa svinjskom gripom u Meksiku i SAD. Također je nepotrebno da sami kupuju antivirusne lijekove ili ih preventivno piju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere koje je Hrvatska dosad poduzela na razini su petog stupnja pripremljenost koji je u srijedu uvela Svjetska zdravstvena organizacija pa se, uz pojačani redoviti nadzor, neće mijenjati dosadašnji režim u zračnim lukama, rekao je ministar i dodao da nema ni mjera opreza za kontakt sa svinjama i konzumaciju njihovih proizvoda.

Trenutno je u zalihama 600 tisuća doza antivirusnih lijekova, a u tijeku je nabavka još 200 tisuća, te kupnja dodatnih 7.500 doza sirupa za djecu, uz istu količinu koja već postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska po količini lijekova spada u red bolje opskrbljenih zemalja, a predbilježena je i na kupnju dva milijuna cjepiva protiv svinjske gripe, kada ono bude proizvedeno. Zahvaljujući Imunološkom zavodu koji može sudjelovati u dovršetku cjepiva za upotrebu, ono bi građanima moglo biti dostupno prije nego u nekim drugim zemljama, rekao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo