MOŽEMO LI SPASITI SEZONU? / U Hrvatsku ušlo 400.000 turista manje nego lani!

Prema podacima MUP-a, u Hravstku je ušlo čak 400.000 manje turista nego u istom razdoblju lani. Znače li minusi na cestama i minuse u sezoni, još se nitko ne usudi prognozirati. Ukupno je manje vozila i na autocestama, ali i gostiju u Istri. Što sve to znači, doznajte u prilogu!

15.7.2013.
18:31
VOYO logo

Nakon što je RTL Danas objavio dramatične podatke o brojkama ulaska stranih turista u Hrvatsku, nakon zaključenog drugog srpanjskog vikenda ove sezone, one su još poraznije.

U Ičićima turisti uživaju u ljetu, sretni jer nema prevelike gužve. Barem ne kao lani.

Takav dojam sve je češći. Osobito nakon što je MUP-ova statistika pokazala kako je u Hrvatsku u prva dva srpanjska vikenda ušlo nevjerojatnih 400.000 stranih putnika manje nego lani. Taj se manjak za sada najviše osjeti u Istri gdje nedostaju Nijemci, Talijani i Slovenci pa je srpanjski minus za sada četiri posto.

"Istra je itekako važna jer je lani brojala gotovo trećinu od 62 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj. Cijela zemlja inače je prvu polovinu godine završila u plusu, a mnogi će reći da je razlog i revnije prijavljivanje turista", kazao je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Manje vozila u prva dva srpanjska vikenda broje i HAC i Autocesta Rijeka Zagreb. HAC je prihodovao i 2 i pol milijuna kuna bez PDV-a manje. Vozila je zato više na autocestama Zagreb-Macelj i Bina Istra. No mnogi se još ne brinu za sezonu.

"Ja mislim da nije zabrinjavajuće, mi ljeti imamo dovoljno gostiju tako da možda bolje da ih je manje nego više. Pretpostavljam da su to samo ceste, cestovni prijelazi, ne i zračne luke gdje je povećanje veliko", rekla je bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Manje dolazaka još uvijek može značiti više noćenje i veće prihode.

"Ja bih rekla da to znači da se gosti duže zadržavaju", ponudila je drugo obrazloženje Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

No, to će se znati tek početkom kolovoza kada će biti jasnije koliko među strancima na cestama doista ima turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo