slučaj na ustavnom sudu? / 'U ime obitelji' sakupili dovoljno potpisa za referendum!

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo uprave danas je završilo s provjerom prikupljenih potpisa te zaključilo da ih ima dovoljno za raspisivanje referenduma.

2.9.2013.
11:56
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Inicijativa U ime obitelji sakupila je dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o unošenju definicije braka kao isključivo zajednice muškarca i žene u Ustav.

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo uprave danas je završilo s provjerom prikupljenih potpisa te zaključilo da ih ima dovoljno za raspisivanje referenduma. Takav će zaključak za desetak dana poslati i Vladi, a ona će o svemu izvijestiti Sabor koji i donosi odluku o raspisivanju referenduma.

Iako su prije u medije stizale informacije kako ovu inicijativu prate brojne nepravilnosti poput sakupljanja potpisa 'od kuće do kuće' ili da jedna osoba odjednom potpiše stanovnike cijele zgrade, čini se kako je resorno ministarstvo ipak odlučilo kako se u provjerenom uzorku dovoljno imena i prezimena podudara s OIB-om ili matičnim brojem da se krene u daljnju proceduru.

Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook


Ministarstvo uprave nije provjeravalo svih 750.000 prikupljenih potpisa, već slučajan uzorak od 21.300 koji je odredio Zavod za statistiku.

Provjera slučajnog uzorka pokazala je kako je nevjerodostojnost prikupljenih potpisa ispod jednog promila, što znači da onih vjerodostojnih ima dovoljno za referendum.

Na provjeru slučajnog uzorka u Vladi su se odlučili radi štednje jer je, podsjetimo, bivša HDZ-ova Vlada na provjeru svih 800 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu potrošila pola milijuna kuna. Referendum nikada nije raspisan jer je HDZ povukao sporni ZOR.

Vlada Zorana Milanovića također želi izbjeći raspisivanje diskriminatornog referenduma o braku, pa se vrlo vjerojatno može očekivati i da se zatraži i ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja - Jeste li za to da se u Ustavu brak definira kao životna zajednica žene i muškarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo