govor mržnje? / 'U ime obitelji' širi mržnju prema svim obiteljima koje su različite'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanja Juras je u izjavi ocijenila da Inicijativa U ime obitelji 'cijelo vrijeme kampanje pokušava prikazati istospolne obitelji i homoseksualne osobe kao prijetnju većinskim obiteljima, društvu, instituciji braka'.

14.11.2013.
7:26
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Za izjave Željke Markić iz Inicijative U ime obitelji da bi dijete radije stavila u dom nego kod homoseksualnog para te o samohranim roditeljima, Sanja Juras iz Kontre ustvrdila je kako je ta Inicijativa usmjerena na širenje mržnje prema svim obiteljima koje su različite, a Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije smatra da sve te izjave pokazuju da se Inicijativa zalaže za radikalni fundamentalistički stav oko toga što je obitelj.

Željka Markić je na Jabuci TV, među ostalim, rekla da dijete treba i oca i majku i ako društvo može, treba to osigurati, a u situaciji u kojoj se naruši jedan prirodni odnos, ulazi obitelj, ulazi zajednica koja toj djeci pomaže. Rekla je i da bi ostavila djecu u dobro osiguran dom koji vode ljudi ispunjeni ljubavlju i nastoje nadoknaditi obitelj, do onog trenutka kada će ih se dati muškarcu i ženi koji ih žele posvojiti, a ne bih ih davala homoseksualnom paru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Juras je u izjavi za Hinu ocijenila da Inicijativa U ime obitelji 'cijelo vrijeme kampanje pokušava prikazati istospolne obitelji i homoseksualne osobe kao prijetnju većinskim obiteljima, društvu, instituciji braka'.

"Zaštita prava manjina ne ugrožava prava većine, niti ih može ugroziti i ovdje je jednostavno riječ o govoru mržnje prema jednoj manjinskoj skupini", ustvrdila je koordinatorica lezbijske grupa Kontra Sanja Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što pokušava učiniti ta Inicijativa je trajno spriječiti napredak u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine", dodala je.

Naglasila je kako 'djeca žive u istospolnim obiteljima i u Hrvatskoj, međutim, te obitelji nemaju jednaku pravnu zaštitu i ta djeca ne uživaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca u heteroseksualnim obiteljima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa tako drugi roditelj koji brine za djecu, a nije biološki roditelj ili posvojitelj, ne može donositi odluke u hitnim medicinskim slučajevima ili dijete posjetiti na odjelu intenzivne njege. Dijete tog roditelja ne može naslijediti niti ima pravo na alimentaciju u slučaju da se roditelji rastanu", kazala je, uz ostalo, Juras.

Programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić izjavila je za Hinu da sve te izjave Inicijative 'pokazuju jednu njezinu drugu narav koja se zapravo zalaže za jedan radikalni fundamentalistički stav oko toga što je obitelj, odnosno koja obitelj je najvrjednija'. To je za Inicijativu, dodala je Benčić, 'isključivo ona obitelj koja se sastoji od muža, žene i djece, a sve druge su manje vrijedne, pa čak i jednoroditeljske gdje se smatra da ne mogu djeci pružiti prirodno okruženje za razvoj'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inicijativa smatra da osobe koje su gay orijentacije uopće nisu podobne za odgoj djece pa bi radije djecu stavili u instituciju, nego da ih odgaja gay osoba ili par", rekla je Benčić.

"To pokazuje da su ambicije te Inicijative i osoba koje iza nje stoje dalekosežnije te da ciljaju i na ograničavanje ili zabranu medicinski potpomognute oplodnje i posvajanja djece od osoba koje nisu u braku te, prema našim saznanjima, zabranu pobačaja i afirmaciju prigovora savjesti pravosudnih djelatnika u postupcima razvoda. Sve zajedno to čini atak na hrvatski zakonodavni okvir uređenja privatnog i obiteljskog života koji je izrastao na temeljima europskog civilizacijskog kruga kojem vjerski fundamentalizam nije svojstven", izjavila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV, Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji istaknula je da odredbom u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene žele samo zaštititi ono što je temelj ovog društva, a to je brak između muškarca i žene i obitelj te da nikoga ne diskriminiraju.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo