ali samo za djevojčice / U Indoneziji ponovno pokušali nametnuti 'test nevinosti'

Image
Foto: Thinkstock

Indonezija je odbacila prijedlog da se učenice prije završetka srednje škole moraju podvrgnuti 'testu nevinosti'

12.2.2015.
9:21
Thinkstock
VOYO logo

Nakon što su prije dvije godine lokalne indonezijske vlasti predlagale test djevičanstva za djevojčice koje upisuju srednju školu, prošli tjedan je predloženo da učenice moraju biti testirane kako bi mogle maturirati. S druge strane, dječaci ne bi bili podvrgnuti ikakvim testiranjima.

Međutim, prijedlog je odbačen, a indonezijski zakonodavci su se ispričali tamošnjoj javnosti, prije svega ženama i djevojčicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tolerancija nasilja nad ženama i djevojčicama indonezijskih vlasti mora se okončati", upozorio je Phelim Kine iz Human Rights Watcha.

Međutim, ovo nije prvi put da Indonezija pokušava nametnuti testiranje djevičanstva. Naime, 2013. godine Agencija za obrazovanje u indonezijskom gradu Prabumulihu na otoku Južna Sumatra predložila da djevojčice moraju proći test djevičanstva kako bi mogle upisati srednju školu. Takvim testovima trebale su biti podvrgavane djevojčice od 16 do 19 godina koje upisuju više razrede srednje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidatkinje koje se žele pridružiti indonezijskoj policiji prisiljene su na 'test nevinosti', izvjestio je.

Human Rights Watch u studenom 2014. godine objavio je kako su kandidatkinje koje se žele pridružiti policiji prisiljene na takozvani test nevinosti, odnosno invazivan ginekološki pregled. Osim što se od žena zahtijeva da nisu u vezi te da se ne smiju udati prije nego što provedu par godina u policiji, indonezijska web stranica policije tvrdi da se moraju podvrgnuti 'testu nevinosti' unutar općeg zdravstvenog pregleda, s dodanim upozorenjem da se 'svim ženama koje žele postati policajke preporučuje da ostanu nevine'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo