KATAKLIZMA PRED VRATIMA / U Indoneziji proradio još jedan vulkan

Vulkan Anak Krakatau je počeo izbacivati manje količine lave te dim i pepeo. Zasad nema evakuacija iako je riječ o jednom od najopasnijih vulkana na svijetu.

30.10.2010.
7:06
VOYO logo

DŽAKARTA - U posljednjih nekoliko dana je postalo jasno zbog čega se područje na kojem je smejštena Indonezija naziva Vatrenim obručem. Nakon snažnog potresa, tsunamija i vulkanske erupcije, u Indoneziji je proradio još jedan opasni vulkan, a navodno se erupcije očekuju iz još dva vulkana.

Najnovije erupcije su se dogodile na vulkanu Anak Krakatau smještenom na nenaseljenom otočju između Zapadne Jave i Sumatre. Zasad nema evakuacija, ali su ribari upozoreni da se ne približavaju tom području. Stručnjaci su zabilježili 117 manjih erupcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulkan Krakatau je 1883. godine imao svoju najveću zabilježenu erupciju kada je tako snažno eksplodirao da je to navodno bila najjača eksplozija koja je ikada zabilježena. Tada je ubijeno oko 40 tisuća ljudi, a vulkan je sam sebe uništio. Tada je od lave nastao novi vulkan nazvan Anak Krakatau, odnosno Dijete Krakataua.

No, erupcija ovog vulkana još uvijek nije sve. Indonežanske vlasti su upozorile da su zabilježene aktivnosti na još dva manja vulkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je u erupciji vulkana Merapi na Javi poginulo 30-tak ljudi, a tsunami je odnio oko četiristo života. Još uvijek traje potraga za oko tristotinjak ljudi koji se vode kao nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo