Neviđeni temperaturni skokovi / U istom danu iz proljeća vratili smo se u jesen

U sedam sati na mjernoj postaji Maksimir izmjerena je najviše temperatura u posljednjih pola stoljeća - 20 stupnjeva. U deset sati bila su već 22 stupnja, a oko podneva, u samo sat vremena, temperatura se spustila za desetak stupnjeva.

5.11.2012.
18:18
VOYO logo

Temperaturne oscilacije i nizak tlak zraka - vrijeme koje je u deset dana ubilo devetero ljudi. Svi su preminuli od posljedica moždanog udara, kojeg je noćas preživjela Ljubica Lenz iz Osijeka.

"Nisam mogla govoriti i sad mi je lakše, nisam mogla ni rukama ni nogama. Imala sam jedan pad, moždani udar", ispričala je Ljubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi zaprimljeni pacijent ima samo 22 godine, najstariji 92. "Uglavnom se radi o pacijentima sa glavoboljama, vrtoglavicama ili naglo nastalom oduzetošću gornjih ili donjih ekstremiteta, poremećaja govora i gutanja", pojasnila je Silva Butković Soldo, pročelnica Klinike za neurologiju KBC-a Osijek.

Nije bolje bilo ni u Zagrebu. U 7 sati na mjernoj postaji Maksimir izmjerena je najviše temperatura u posljednjih pola stoljeća - 20 stupnjeva. U 10 sati bila su već 22 stupnja, a oko podneva, u samo sat vremena, temperatura se spustila za desetak stupnjeva i iz proljeća stanovnike vratila u jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorolozi ipak kažu kako tako visoke temperature nisu neuobičajene za ovo doba godine, dvadeset stupnjeva u studenom bilježi se već deset godina unazad. No, u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh broj slučajeva srčanih udara raste.

"Imali smo u 24 sata pet akutnih infarkta, što je dosta značajan broj", rekla je kardiologinja Damira Pevec Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A uz obalu s temperaturama se podiže razina mora, koje je u Rijeci izbrisalo granicu s kopnom. Dok se riječka tržnica topila pod morem, stanovnici su se topili od vrućine - jutarnjim satima bilo je 18 stupnjeva.  

Liječnici kažu da stres treba smanjiti, jer u ovakvim okolnostima može biti poguban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo