PUNA USTA MLADIH / U Ministarstvu demografije za baka servis uz novčanu potporu države nemaju sluha

Cilj je povećati udio očeva, objašnjava državni tajnik Ivica Bošnjak reakciju Ministarstva na MOST-ov prijedlog

14.2.2020.
16:50
VOYO logo

Dvije bake u šetnji sedmomjesečnog Damjana. Čuvaju ga često, pomažu mami koja je na dopustu, a mogle bi tako cijeli dan, kažu Mirjana Tepšić i Ljerka Rudman iz Zagreba.

VEZANE VIJESTI

''Naravno da bi, zašto ne, ova solucija da očevi idu na porodiljni mislim da to kod nas nije zaživjelo, naši očevi su malo komotni'', kaže Tepšić, a Rudman dodaje: ''Mislim da su mnoge bake zdrave i mogu, sve ovisi o majkama, kakva imaju primanja, kakav posao, više ovisi o njima bi li im odgovaralo jer bi nama itekako odgovaralo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znaju dobro i što bi s naknadom od 2300 kuna pa tako Rudman kaže: ''Mislim da bi išlo, mama i tata koji bi se odrekli biti s djetetom i krenuli raditi to bi napravili jer imaju manjak financija''.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Mirjana Tepšić i Ljerka Rudman (RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to je samo prijedlog MOST-a da drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta umjesto roditelja mogu uzeti bake i djedovi, a to je Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade je neprihvatljivo.

Državni tajnik Ivica Bošnjak objašnjava i zašto: ''Cilj je povećati udio očeva, tako da smo mišljenja da bi to još smanjilo udio očeva, a taj prijedlog Mosta je u suprotnosti s tim, i taj prijedlog ne rješava demografske izazove s kojima smo suočeni''.

Saborska zastupnica MOST-a Sanja Čikotić ističe: ''Samo 200 očeva trenutno koristi taj roditeljski dopust smatramo da treba osigurati zakonsko rješenje kojem će se proširiti krug korisnika, a opet ako otac želi koristiti nitko ga ne sprječava''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Baka servis nekima bi baš dobro došao (RTL)

Glumica Mia Anočić Valentić vratila se poslu nakon šest mjeseci, i kao i većina drugih majki, smatra da prijedlog bi mnogima puno značio: ''Moj suprug je išao drugih šest mjeseci, ali bilo otac, ili baka ili djed zašto ne. Mnoge žene nemaju partnere, osuđene su na sebe i roditelje, zašto ne bi onda i ta opcija postojala''.

Za demografe svaka mjera je dobra mjera, posebno jer smo među pet najstarijih populacija u svijetu i vlast napokon treba poslušati znanost, opetovao je demograf Stjepan Šterc: ''Ovo društvo konačno mora shvatiti da su djeca najvažnija i svaki model dobar za djecu je prihvatljiv''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače takva mogućnost postoji u Njemačkoj, Sloveniji, Litvi i Estoniji, ali za maloljetne roditelje, a u Mađarskoj nakon prve godina djeteta. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo