ODLIČAN UVOD U SEZONU / U nečemu je i Hrvatska iznad europskog prosjeka!

Image
Foto: RTL

Hrvatska je u skupini zemalja s najboljom kvalitetom kupališnih voda u Europi, pokazuje izvješće Europske agencije za okoliš i Europske komisije o kvalitetu voda za kupanje u 27 zemalja članica EU-a, Hrvatskoj i Švicarskoj.

21.5.2013.
15:24
RTL
VOYO logo

Svake godine prije početka sezone godišnjih odmora Europska komisija objavljuje izvješća o kvaliteti kupališnih voda s podacima iz prethodne sezone.

Europska agencija za okoliš prikuplja svake godine podatke o kvaliteti vode na više 22.000 kupališta, od kojih se više od dvije trećine odnosi na kupališta uz obalu mora, a ostalo su kupališta na rijekama i jezerima. Podaci uključuju razinu bakterija od otpadnih voda i živih organizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 912 morskih kupališta u Hrvatskoj za koja su prikupljeni podaci, na njih 876 ili 96,1 posto voda je odlične kvalitete, 26 ih ima zadovoljavajuću kvalititetu, a samo tri ih je slabe kvalitete, dok nema nijednog na kojem je kupanje zabranjeno, a za sedam kupališta nema dovoljno podataka.

Što se tiče kupališta na unutarnjim vodama, od sedam testiranih u Hrvatskoj na jednom je voda zadovoljavajuće kvalitete, dok za šest nema dovoljno podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda na svim morskim kupalištima na Cipru (112 kupališta) i Sloveniji (21) odlične je kvalitete.

Na 95 posto svih kupališta voda u 29 zemalja voda zadovoljava minimalne standarde kvalitete, a na 78 posto njih kvaliteta je odlična. Na Cipru i u Luksemburgu na svim kupalištima voda je odlične kvalitete, a u još osam zemalja broj kupališta s odličnom kvalitetom vode iznad je europskog prosjeka - Malti (97 posto), Hrvatskoj (95,3 posto), Grčkoj (93 posto), Njemačkoj (88 posto), Portugalu (87), Italiji (85 posto), Finskoj i Španjolskoj (83 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ohrabruje činjenica da se kvaliteta vode na europskim kupalištima stalno poboljšava. Međutim, ima još prostora za napredak kako bi se osiguralo da sve vode budu primjerene za kupanje ili za piće. Voda je dragocjeni resurs i moramo donijeti sve potrebne mjere da ih u potpunosti zaštitimo", izjavio je povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo