DJEVOJKA U KARANTENI / U Osijek stigao virus svinjske gripe?

Djevojka sa simptomima nalik onima svinjske gripe hospitalizirana je i stavljena u izolaciju. Nalazi testiranja na virus H1N1 bit će poznati u četvrtak.

29.4.2009.
13:47
VOYO logo

GOSPIĆ - Čini se da je smrtonosni virus svinjske gripe stigao i u Hrvatsku. Ministar zdravstva Darko Milinović na izvanrednoj je konferenciji za novinare u srijedu rekao kako su simptomi uočeni kod 22-godišnje djevojke iz Osijeka.

Ona se u subotu vratila iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je bila na studentskoj razmjeni. U Osijek je stigla malaksala i s povišenom temperaturom, a trenutno se nalazi u bolničkoj karanteni i prima antivirusni lijek Tamiflu. Prvi laboratorijski nalazi ukazuju na virozu, a definitivna potvrda koji ju je virus napao trebala bi stići u četvrtak, do kada važi službena informacija da virus H1N1 još nije stigao u Lijepu našu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka je bila u američkoj saveznoj državi Illinois, u skupini od 16 studenata osječkog Ekonomskog fakulteta. Boravili su u mjestu Urbana-Champaigni, a tri su dana proveli i u Chicagu.

Milinović je ponovio da nema mjesta panici te da nema nikakvog razloga da građani Hrvatske hrle u ljekarne po lijekove. Obznanio je da je naručeno novih 200.000 doza antivirusnih lijekova, tako da će ukupna količina doza dosegnuti 770.000. Ako uistinu dođe do pandemije, u njezinom vrhuncu virusom može biti zaraženo do 15 posto stanovništva, a ovih 770.000 doza trebalo bi "pokriti" 17 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kaže da se Hrvatska predbilježila i za dva milijuna doza cjepiva protiv novog soja virusa, na čijem pronalasku stručnjaci rade nekoliko dana, a u proizvodnju bi se moglo krenuti za nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo