Dobivali ponude privatnika / U Splitu pokrenuta prva komercijalna solarna elektrana

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu pokrenuo je svoju komercijalnu solarnu elektranu. Solarne ploče postavili su na zgradi fakulteta, a projekt financirali vlastitim novcem. Prodajom struje uspjet će kroz nekoliko godina isplatiti investiciju.

20.12.2013.
18:14
VOYO logo

Od sada za studente splitskog FESB-a i na krovu fakulteta praktična nastava. Uz instalirane  solarne ploče, tu je elektrana s kojom proizvode električnu energiju.

"Potrebno je, ako je kao u ovom slučaju krov ravan, treba staviti ploče pod određenim kutem, a zatim se sunčeva energija pretvara preko panela u električnu", rekla je Kristina Prce, studentica FESB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solarana elektrana fakulteta i službeno je puštena u pogon. Proizvodnja možda nije velika, ali je dovoljna da se investicija isplati kroz četiri godine.

"Ona je u sustavu poticaja i zarađivat će godišnje 90.000 kuna, uz investiciju od 350.000. To je što se tiče godišnje proivodnje na razini 10-ak kućanstava", kazao je Ranko Goić, voditelj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su imali ponude privatnih ulagača, fakultet je svojim novcem financirao solarnu elektranu, od koje će imati višestruke koristi.

"Mi smo to željeli na ovaj način promovirati. Moći ćemo to korisiti u nastavne, znanstveno istraživačke svrhe, a u konačnici imat ćemo koristi od toga te kroz koju godinu prihode od toga iskoristiti za slične projekte", izjasnio se Srđan Podrug, dekan FESB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sunčane ploče danas ipak nije grijalo sunce, koje se skrilo iza oblaka.

"Možda koja zraka ako prođe, ali za ovakve prilike nije predviđena. No Split smo izabrali baš zato što ima u godini dovoljno sunčanih dana", dodala je Kristina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunca sigurno neće nedostajati, a FESB nije mogao izabrati bolji način za promoviranje  obnovljivih izvora energije, nego s vlastitom komercijalnom solaranom elektranom.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike