TRBUHOM ZA KRUHOM / U tri godine Hrvatsku napustio grad veličine Vinkovaca

Više od 30 tisuća - toliko je hrvatskih građana samo u posljednje tri godine napustilo zemlju u potrazi za boljim životom, prije svega poslom. Demografi ističu da su brojke u stvarnosti daleko veće. Za 336 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj je na raspolaganju točno sto puta manje slobodnih radnih mjesta. Iz Vlade poručuju da bi nezaposlenost trebala početi padati sredinom iduće godine. No dotad, dio obrazovane domaće radne snage svoje životne šanse traži - preko granice.

10.11.2012.
18:57
VOYO logo

U mislima, već je otputovala. S diplomom turističkog menadžmenta i znanjem tri strana jezika, 24-godišnja Slađana plaću od 3500 tisuće kuna odlučila je zamijeniti primanjima dostojnim obrazovanja. I zato - odlazi iz Hrvatske.

Slično razmišljaju na tisuće Hrvata. Pokazuju to i brojke  - samo u tri godine Hrvatsku je napustilo više od 30 tisuća ljudi, ili grad veličine Vinkovaca. Stručnjaci dodaju - to su evidentirani slučajevi, emigranata je zapravo daleko više.

"Onaj tko se iseljava iz Hrvatske prema prekomorskim zemljama, on se ne mora odjaviti. Prema tome, hrvatski problem je ostao isti tijekom cijelog 20. stoljeća - iseljavanje, trajno iseljavanje. A zašto - Hrvatska nije riješila temeljni problem, a to je razvoj u prostoru", tvrdi demograf Anđelko Akrap.

Za 336 tisuća nezaposlenih Hrvata, na raspolaganju je sto puta manje slobodnih radnih mjesta. Ministar rada tvrdi - nismo iznimka.

"U ovom trenu u Hrvatskoj je trend isti kao i u Europi... U Europi oko 25 milijuna mladih ljudi traži posao", uvjerava Mrsić.

Problem u svom dvorištu Vlada pokušava riješiti mjerama zapošljavanja bez radnog odnosa, popularno nazvanim radom za 1600 kuna. Dosad se odazvalo oko 8500 mladih. Mrsić dodaje kako se potiče i samozapošljavanje mladih, ili jeftino otvaranje tvrtki.

Tu šansu - mnogi više ne žele čekati.   

Pa iako se mnogi odlučuju na Kanadu ili Sjedinjene Države, ulaskom u EU Hrvati bi lakše do posla mogli i u Njemačkoj, Austriji ili Italiji. Ukoliko njihove Vlade ne uvedu ograničenja radnoj snazi iz novih članica. Velika Britanija to je već najavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo