GLAVNI TAJNIK UN-a U ZAGREBU / 'U vašoj povijesti postojali su ban Ivan, ban Nikola, ali ne i Ban Ki-moon'

Ban je u Zagreb stigao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Jeffreyja Feltmana te najviše pozicioniranim Hrvatom u sustavu UN-a, pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem.

20.7.2012.
17:30
VOYO logo

ZAGREB - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stigao je u petak poslijepodne u Zagreb u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Europe, a u povodu 20. obljetnice neovisnosti i primanja u članstvo UN-a bivših jugoslavenskih republika koje su ranih 90-tih godina prošlog stoljeća postale punopravne članice zajednice slobodnih naroda i država svijeta.

Ban je u Zagreb stigao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja JeffreyjaFeltmana te najviše pozicioniranim Hrvatom u sustavu UN-a, pomoćnikom za ljudska prava IvanomŠimonovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ban Ivan, ban Nikola, ne i Ban Ki-moon

"Pripremajući se za ovaj put, otkrivao sam sve više o vašoj zemlji. Proučavajući vašu stoljetnu povijest, neprestano sam nailazio na poznati naziv - Ban. Postojao je ban Ivan, ban Nikola - ali ne i Ban Ki-moon! Pa je možda bolje da sam ja glavni tajnik Ban, a ne ban Ban", našalio se glavni tajnik UN-a tijekom obraćanja u Akademiji za politički razvoj.

Čestitao je potom Ban Ki-moon Hrvatskoj dvadesetu godišnjicu članstva u UN-u. "Bilo je to osobito putovanje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što završi s turnejom po jugoistočnoj Europi, glavni tajnik UN-a putuje u London na Olimpijske igre. Čuo je kako Hrvati velike nade polažu u nastup rukometne reprezentacije, no svoje divljenje ipak je usmjerio hrvatskim košarkašima.

"Neki od vas su možda premladi da bi se sjećali legendarne postave Chicago Bullsa iz devedesetih godina. U osam godina osvojili su šest prvenstava. Imali su mnogo izvanrednih igrača, uključujući i Jordana i Pippena. Godine 1993. dobili su novog prvaka: TonijaKukoča iz Hrvatske", rekao je Ban Ki-moon i dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Angažman Tonija Kukoča u UN-u

"Tonija Kukoča možda pamtite po tricama, ali ja cijenim njegov angažman za Ujedinjene narode. On je jedan od brojnih Hrvata koji su svoja postignuća iskoristili da pomognu našem radu. Sudjelovao je čak u programu za adolescente s Balkana pod nazivom 'Košarka bez granica' koju je sponzorirao Program Ujedinjenih naroda za nadzor droga. Treba nam pomoć svih ljudi u rješavanju mnogobrojnih problema u današnjem svijetu, od mržnje i nedostatka tolerancije do gladi, od bolesti i diskriminacije do uništavanja okoliša i rata", rekao je prvi čovjek UN-a.

Ban će na poziv hrvatskog predsjednika Josipovića, u petak navečer iz Zagreba otputovati na Brijune, gdje će se u subotu sastati s hrvatskim državnim vrhom. Prethodno će se, u prostorijama UN-a u Zagrebu, sastati s osobljem UN-ovih agencija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica UN-a u Zagrebu LouisaVinton krajem svibnja je podsjetila na Banove riječi da je aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko nadmašio njezinu veličinu. "Njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je pruža drugima nevjerojatno je postignuće", rekla je Vinton citirajući glavnog tajnika na proslavi 20-obljetnice ulaska Hrvatske u UN.

Hrvatska je u UN primljena 22. svibnja 1992. aklamacijom Opće skupštine, nakon što su je prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima sve tadašnje članice EU-a, Rusija i SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo