EKOLOŠKI I JEFTINO / Učenici solarnom energijom dokočili poskupljenju struje!

Grade električne bicikle i solarne automobile, a sad imaju i vlastitu solarnu elektranu, koja će se isplatiti već za pet godina. U zadarskoj Strukovnoj školi na svom primjeru građanima žele objasniti kako i sami mogu doći do vlastite, kućne solarne elektrane.

10.4.2012.
19:20
VOYO logo

Kad se umori od pedaliranja, Hrvoje uključi električni pogon. On je zajedno s prijateljem Ivanom dogradio svoj bicikl za školski projekt i pretvorio ga u solarni.

"Doseg je 45 kilometara s jednim punjenjem, brzina je 30 kilometara na sat. Znači, sat i pol baterije s jednim punjenjem mogu prijeći", objasnio je učenik Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, Hrvoje Vrbanić.

No, tu inovacije ne staju. Naime, Hrvojeva škola dobila je vlastitu solarnu elektranu od 10 kilovolti. Struju neće koristiti za svoje potrebe, nego će je prodavati HEP-u i godišnje zarađivati oko 50 tisuća kuna.

Projekt je financirala Zadarska županija, a građanima poručuju da i oni svoj solarni sustav mogu dobiti uz visokih 64 posto subvencija.

"Nisu građani toliko informirani koliko bi trebali biti informirani. Pojedini možda jesu, ali u značajnijoj mjeri nisu", upozorio je zadarski župan Stipe Zrilić.

U Strukovnoj školiVice Vlatkovića dobro su informirani. Napravili su i štedljivi ekološki automobil, koji je registriran i ide samo na solarni pogon.

Škola ima i prvu solarnu punionicu za automobile u Hrvatskoj gdje je punjenje potpuno besplatno i za građane i za turiste s električnim autom.

Računica je, barem za Zadrane, jednostavna. Preskupi benzin ili besplatna sunčeva struja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo