sjećanjem na žrtve / 'Udari NATO-a bili su zločin protiv države i naroda!'

Image
Image

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je u subotu, položivši na 13. godišnjicu početka napada vijenac na spomenik žrtvama raketiranja u Aleksincu, kako je napad NATO saveza na tadašnju SR Jugoslaviju bio je zločin protiv države i naroda.

24.3.2012.
16:49
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je u subotu kako je napad NATO saveza na tadašnju SR Jugoslaviju bio je zločin protiv države i naroda.

"Naša je država u 20. stoljeću previše bila uronjena u ratove i sve što to činimo u budućnosti moramo napraviti tako da više ne budemo uvučeni ni u jedan rat, čuvajući iznad svega ljudske živote i našu zemlju", kazao je Tadić poslije polaganja vijenca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obljetnicu početka zračnih udara NATO-a Srbija će obilježiti sjećanjem na žrtve, ali i pokazujući uvjerenost da se država može osoviti na noge.

"Taj rat je bio zločin protiv naše zemlje i našeg naroda, i tome nemam što dodati. Poginule ne možemo vratiti, ali sjećanjem možemo produljiti njihovo postojanje među nama", kazao je Tadić, naglasivši da u Srbiji ima mnogo mjesta poput Aleksinca u kojima su civili ginuli pod bombama NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksinac, mjesto sa 17.000 stanovnika, NATO je prvi put napao 5. travnja 1999. godine, ispalivši šest snažnih raketa na grad. U tom je napadu poginulo 11 ljudi, a u dodatnim napadima još 13. NATO je umjesto vojarne u gradu 'tehničkom pogreškom' pogodio rezidencijalnu četvrt, kako je poslije priopćeno iz Bruxellesa.

NATO-ovi zračni udari na SR Jugoslaviju, pokrenuti kako bi se zaustavio zločin nad Albancima na Kosovu što ga činile postrojbe režima Slobodana Miloševića i spriječio potencijalni genocid, počeo je 24. ožujka i trajao 78 dana. Po Tanjugu, u njemu je poginulo 2.500 civila, od čega 89 djece. Human Rights Watch je u svom izvještaju objavio da je u udarima poginulo petstotinjak jugoslavenskih civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo