mijenjala zakone / Uginula kuja Zola, legendarni pas vodič

Image
Foto: Pixsell

Zola je kao radni pas desetak godina promovirala ljudska prava osoba s invaliditetom, te je, zbog obilaska vrtića, škola i svih važnijih događanja mijenjala svijest građana, ali i hrvatske zakone, te je postala prepoznatljiv brand Grada Karlovca i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

30.4.2013.
12:44
Pixsell
VOYO logo

Prvi pas vodič slijepih u Karlovačkoj županiji - Zola, koja je bila poznata po sudjelovanju u promidžbi ljudskih prava osoba s invaliditetom, uginula je u dobi od 14,5 godina, priopćila je Udruga slijepih Karlovačke županije (USKA).

Zola je kao radni pas desetak godina promovirala ljudska prava osoba s invaliditetom, te je, zbog obilaska vrtića, škola i svih važnijih događanja mijenjala svijest građana, ali i hrvatske zakone, te je postala prepoznatljiv brend Grada Karlovca i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 2006. godine slijepom Mirsadu Bećiroviću bilo je uskraćeno da sa Zolom putuje vlakom, iako je od Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Zola imala Rješenje i iskaznicu o pravu slijepe osobe da se sa psom vodičem koristi sredstvima javnog prijevoza.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog dana, zbog medijskih kritika takvog odnosa prema Bećiroviću i kuji Zoli slični su događaji u Hrvatskoj bili samo sporadični, te osobe u pratnji službenih pasa od tada imaju slobodan pristup na javna mjesta, budući da njihovi psi imaju položen ispit pred stručnim povjerenstvom o spremnosti za to.

Zola i njena popularnost pridonijela je tome da se slijepim osobama omogućilo da glasaju na izborima tajno, bez tuđe pomoći, uz perforiranu plastičnu foliju preko brojeva izbornih lista, a među prvima u Hrvatskoj učinio je to Bećirević uz pomoć Zole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zola je, kako je priopćila USKA, uginula jutros nakon što je tri godine provela u mirovini, ali će ostati u prvim slikovnicama edukacije djece i drugih hrvatskih građana o pravilnom pristupu i komunikaciji ljudi sa slijepim osobama, te je opjevana i u nekim pjesmama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo