ometanje pograničnih policajaca / Uhićen jer je na granici odbio 'otključati' svoj pametni telefon!

Image
Foto: RTL

Alain Philippon (38) iz Ste-Anne-des-Plainesa prošlog je tjedna odbio 'otključati' svoj iPhone na zahtjev policajaca na kanadskoj graničnoj kontroli u zračnoj luci Halifax

9.3.2015.
10:10
RTL
VOYO logo

Muškarac iz Quebeca uhićen je i optužen zbog ometanja pograničnih policajaca u poslu zbog toga što je odbio dati lozinku za otključavanje njegova pametnog telefona i najavio je pravnu bitku jer smatra da mu je takav zahtjev povrijedio privatnost, prenose kanadski mediji.

Prema pravnim stručnjacima taj slučaj postavlja pitanja oko opsega prava na zaštitu privatnosti. Kanadski sudovi još se nisu bavili takvim pitanjem te stručnjaci ističu da je jedno pravo službenika na pretragu putnika i njegovih stvari a drugo zahtijevati od putnika da službeniku u toj pretrazi pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alain Philippon (38) iz Ste-Anne-des-Plainesa prošlog je tjedna odbio 'otključati' svoj iPhone na zahtjev policajaca na kanadskoj graničnoj kontroli u zračnoj luci Halifax.

On je u Halifax stigao letom iz Dominikanske Republike. Minimalna novčana kazna za ometanje službene osobe u dužnosti je tisuću kanadskih dolara a maksimalna 25.000 uz mogućnost zatvorske kazne do godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granična policija nije željela objasniti zašto je Philippon bio odabran za pregled pametnog telefona.

Prema pravnim stručnjacima putnici koji prelaze kanadsku granicu moraju imati "smanjena očekivanja od zaštite privatnosti" jer službenici na granici imaju široke zakonske ovlasti za pretragu putnika i njihove imovine odnosno osobnih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Philippon je pušten na slobodu uz jamčevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo